Nije kolektivna odgovornost

Američki stručnjak za međunarodne poslove i stručnjak za Balkan Daniel Serwer podvlači da, čak i sa promenom u Bijeloj kući, ostaje ekonomski sporazum između Prištine i Beograda, prenosi Deutsche welle na albanskom.

Serwer, ipak, procjenjuje da se izborom Joea Bidena za predsjednika Sjedinjenih Država, pristup Bijele kuće prema Balkanu može promjeniti.

On napominje da izbor Bidena može uticati na septembarski sporazum u Vašingtonu između Prištine i Beograda.

"Sporazum postoji, iako neće imati veliki značaj čak i ako bude sproveden. Sporazum ne obavezuje SAD ni na šta, a do sada nisam čuo ništa o njegovoj primeni od strane Prištine i Beograda“, kaže Sewer.

Serwer se osvrnuo i na početak suđenja bivšim liderima OVK na čelu sa Hashimom Thaçijem pred Specijalnim sudom u Hagu i uticajem toga na Kosovo.

"Moramo shvatiti da se proces odvija protiv individualne odgovornosti lica, ne sa kolektivnom odgovornošću. Zabrinjava to što se razvija samo u jednom pravcu, jer Specijalizovane komore nemaju nadležnost da se bave srpskim počiniocima, a Srbija ih nije uspjela staviti na optuženičku klupu. Ovo je nesreća“, rekao je za Serwer.

Izvor: KosovoOnline/DW