Albanac porijeklom iz Sjeverne Makedonije Kujtim Fejzullai tokom napada u austrijskoj prestonici koristio je „zastavu M-70“

Terorista Kujtim Fejzullai, Albanac porijeklom iz Sjeverne Makedonije, u svom arsenalu kojim je sejao smrt po ulicama Beča imao je i automatsku pušku „zastava M-70“ iz Kragujevca.

To je saopštila austrijska policija dodajući da je imao i poluautomatski pištolj, kao i mačetu.

Imao i „kolt“

Policija je navela da je terorista imao „zastavu M-70“ kalibra 7,62. Kako su dodali, puška se proizvodi u Srbiji i zasnovana je na tehnici AK-47 ili popularnog „kalašnjikova“. Još nije otkriveno gdje je on uspio da je nabavi.

Inače, isti tip puške korišćen je i u terorističkim napadima u Francuskoj 2015. godine. Kako su tad javljali francuski mediji, oružje iz kragujevačke fabrike je tokom ratova devedesetih završilo na crnom tržištu i od tada ga često koriste kriminalci i džihadisti.

Dokaz - Puška koju je ubica koristio

Inače, austrijski mediji objavili su da su se islamisti iz Austrije, Njemačke i Švicarske, među njima i terorista iz Beča, sastali tokom jula u glavnom gradu te zemlje. Taj sastanak održan je neposredno pred odlazak austrijsko-makedonskog napadača albanskog porekla Kujtima Fejzullaia, koji je u svom terorističkom napadu na centar Beča ubio četiri osobe i ranio više od 20, u kupovinu municije u Slovačku, o čemu su slovačke vlasti obavjestile svoje austrijske kolege.

Islamska država

Desetina simpatizera Islamske države iz Austrije, Njemačke i Švicarske okupilo se u Beču, gdje su proveli više dana, a među njima su bili i osumnjičeni, koji su nakon terorističkog napada u Beču uhapšeni u Švicarskoj i Njemačkoj. Oni su tokom boravka u Beču prenoćili u stanu teroriste, koji je bio pod nadzorom austrijske policije. Taj sastanak u Beču najvjerovatnije je organizovao Fejzullai.



Akcija hapšenja ekstremista

Austrijska policija izvela je prekjuče akciju u kojoj je u četiri pokrajine privela 30 osoba povezanih sa Muslimanskim bratstvom i Hamasom. Državno tužilaštvo u Gracu naložilo je istragu protiv 70 osumnjičenih, te je usljed te akcije sproveden pretres 60 stanova, kuća, poslovnih prostora i prostora udruženja. Ukazano je da ova akcija nema nikakve veze s terorističkim napadom u Beču od 2. novembra, već se radi o akciji poslije jednogodišnje istrage.