Premijer Albanije

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je da je današnjim potpisivanjem Memoranduma između Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije o saradnji u borbi protiv kovida i Sporazuma između Srbije i Albanije o slobodnom kretanju građana sa ličnim kartama napravljen još jedan značajan korak napred u pravcu bolje saradnje u regionu, prenosi Tanjug.

Rama je na konferenciji "mini Šengen", na kojoj su učestvovali i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev, istakao da je značajno za Albaniju što je i sa Srbijom postigla sporazum o prelasku granice samo sa ličnom kartom.

"Veoma pozitivan korak je i saradnja u dijeljenju informacija, iskustava, ali i tereta, kada je riječ o borbi sa kovidom 19", naglasio je Rama.

On ističe da je to urađeno pred sutrašnji samit u Sofiji, kao i da na tom samitu počinje nova faza bliske saradnje na Zapadnom Balkanu.

Izrazio je zadovoljstvo što će se Kosovo pridružiti inicijativi "mini Šengen", kao i očekivanje da će to definitivno učiniti i BiH i Crna Gora, kako bi svi zajedno išli ka zajedničkoj budućnosti.

“Istovremeno, veoma je važan momenat samita u Sofiji što ćemo ponovo izraziti uvjerenje za širenje tzv. zelenih koridora sa evropskim zemljama i zauzeti jedinstvenu opziciju prema EU po pitanju novog zelenog dogovora”, rekao je Rama.

On na značaj toga da evropske zemlje i partneri shvate da je potrebna podrška zemljama Zapadnog Balkana.

Premijer Albanije je dodao da će ta inicijativa pomoći zemljama u regionu da se razvijaju.

“Bez sumnje, nema bolje alternative nego da pričamo i dijelimo svoja iskustva, kao i da gledamo jedni druge iz ugla budućnosti. To je upravo ono što mi danas radimo i što ćemo raditi i sutra, i po tome će nam historija suditi”, naglasio je Rama.

On je istakao da očekuje sutra na samitu u Sofiji plodnu diskusiju i da će region napraviti još jedan iskorak ka EU.