Odlučni u rješavanju svih preostalih prepreka

U zajedničkom tekstu za prištinski Koha ditore i beogradski Blic ministri spoljnih poslova Njemačke i Francuske zatražili su momentalno obnavljanje dijaloga između Kosova i Srbije, pod vođstvom Evropske unije. Francuski ministar Žan-Iv le Drijan (Jean-Yves Le Drian) i njemački ministar Hajko Mas (Heiko Maas) naveli su da su odlučni u rješavanju svih preostalih prepreka između Srbije i Kosova.

Ministri neriješenu situaciju između dvije strane vide kao destabilizirajući faktor za cio Zapadni Balkan ali i kao pitanje evropske bezbjednosti. Prema njima, neriješena situacija koči politički napredak zemalja.

Oba ministra pozvala su na dijalog radi postizanja pravno obavezujućeg sporazuma između Kosova i Srbije.

„U tom cilju, zemlje članice EU imenovale su Miroslava Lajčaka, jednog od najsposobnijih evropskih diplomata, za specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine, kao i za druga regionalna pitanja. Francuska i Njemačka spremne su da podrže njega i njegov tim svim političkim, diplomatskim i ekonomskim potencijalima.

U aprilu 2019. Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emannuel Macron pozvali su regionalne lidere na samit u Berlinu. Sada kada je Miroslav Lajčak stupio na funkciju, vrijeme je za nastavak dijaloga.

Cilj bi trebalo da bude postizanje trajnog, sveobuhvatnog, pravno obavezujućeg sporazuma između Beograda i Prištine, koji bi rješavao sva otvorena pitanja i doprineo stabilnosti regiona. Predsjednik Macron je izjavio da je spreman za održavanje drugog samita u Parizu. Međutim, spremnost za dijalog je preduslov za to", naveli su njemački i francuski ministar u tekstu za Koha ditore.

Ministri Njemačke i Francuske navode da su svijesni brojnih otvorenih pitanja koja moraju biti riješena prije postizanja sporazuma.

"Tu nema ni prečica i rješenja na brzinu", podvlače oni i navode da ozbiljan pristup zahtjeva temeljne pregovore sa EU kao iskrenim posrednikom.

Navode da je potreban snažniji angažman u posredovanju i politička odlučnost a to oboje, kako pišu, može se očekivati od Miroslava Lajčaka i njegovog tima uz podršku Đuzepa Borelja (Joseph Borell) i Berlina i Pariza.

Ohrabrujuće je, konstatuju dalje ministri, koliko pragmatično su Kosovo i Srbija do sad sarađivali u borbi protiov virusa korona. Pozdravljaju Kurtijevu odluku o taksama i navode da očekuju i da Srbija, kako su napisali, pruži svoj doprinos.

"Osim toga očekujemo sprovođenje svih dogovora postignutih od 2011. Beograda i Prištine uz posredovanje EU", pišu ministri Njemačke i Francuske.

Izvor: Kosovo Online/Koha Ditore/Blic