Novinarka i pomoćnica glavnog urednika beogradskog sedmičnika Vreme

Jovana Gligorijević, novinarka i pomoćnica glavnog urednika beogradskog sedmičnika Vreme, kazala je za Vijesti.ba da su mladi ljudi u Srbiji danas najveći negatori genocida u Srebrenici.

"Kako vrijeme odmiče, čini mi se da je svijest o strahoti genocida u Srebrenici sve nazadnija", kaže Gligorijević.

Gligorijević ističe kako su mlade generacije, rođene u vrijeme tog zločina danas najveći relativizatori i oni koji negiraju šta se dogodilo.

"Krivi su, naravno, stariji od njih, obrazovni sistem koji zaobilazi ove teme, kao i tvrdo jezgro nacionalista na katedrama za istoriju na univerzitetima", smatra ona.

Grupa desničara je 11. jula upala na predstavu u Kolarčevoj zadužbini u Beogradu u majicama sa nacionalističkim simbolima i obrisima Kosova. Dvadesetak njih pokušalo je u više navrata nadglasati reditelja predstave Zlatka Pakovića uzvicima da u Srebrenici nije bilo genocida i da je Ratko Mladić heroj.

Gligorijević kaže kako je ovo bio bez svake sumnje događaj visokog rizika.

"Imam nezvaničnu informaciju od organizatora da su danima ranije tražili veći broj policijskih snaga (ne bi bio prvi put), ali su odbijeni. Ako me pitate za mišljenje, 20 fašista nisu upali u salu Kolarca, oni su tamo pušteni. Pustio ih je onaj ko je odbio da da policijsku zaštitu", smatra naša sagovornica.

Na pitanje možemo li očekivati uskoro da odavanje počasti žrtvama genocida u Srebrenici u Srbiji postane sasvim normalna stvar a ne rizik za vlastiti život, Gligorijević odgovara NE.

"Kad premijerka kaže da neće ići jer je niko nije zvao, dakle, ona čeka poziv (da neće možda i buklijom da je zovu), ona ne osjeća unutrašnju potrebu da kao premijerka Srbije sama ode u Potočare, naravno da ne očekujem da se ovo što me pitate dogodi", ističe ona.

Dodajte tome, nastavlja Gligorijević, da predsjednik Srbije o incidentu koji mu se desio na 20. godišnjici genocida priča kao o pokušaju atentata i da Vladimir Đukanović, poslanik SNS-a svakog 11. jula na Twitteru čestita "dan oslobođenja Srebrenice".

"Zaboravite da će do normalnog odlaska u Srebrenicu doći u skorije vrijeme. Ja ne vidim kako", zaključila je Jovana Gligorijević.

(Vijesti.ba)