Muzej pod otvorenim nebom

Poznati britanski časopis za turizam, Wanderlust, napisao je pet razloga da posjetite biser Kosova - Prizren.

Uz bogatu kulturnu baštinu, kulturu kafe i njenih planinskih uzvišenja, Prizren je najbolje čuvana tajna Kosova, prenosi lajmi.net

Evo zašto morate posjetiti mjesto i ostati malo duže u njemu...



To je divno mjesto

Smješten između Šar planine na jednoj strani i ruševine Kalaje na vrhu brda s druge strane, Prizren ima pogodan geografski položaj. Kroz srce grada protiče rijeka Bistrica, brza voda koja teče pod mnogo mostova koji se nalaze na njoj u samom gradu.

Sa Kaljaje, stari grad se povezuje brdima sa kaldrmisanim centrom grada, Šadrvanom, u kojem se nalazi Sinan-pašina džamija i Kameni most. Opojnom mješavinom osmanske i vizantijske arhitekture, Prizren zaslužuje ime "Muzej pod otvorenim nebom".



Kompaktan je i jednostavan za istraživanje

Najbolji način da vidite Prizren je da izađete ulicama grada i lutate nasumično. Historijski, Prizren je bio mjesto susreta kultura i vjerske tolerancije, koje su, nažalost, nedavno testirane u ratu na Kosovu.

Vrijedno je potražiti dozvolu da posjetite crkvu Bogorodice Ljeviške, koja je dio svjetske baštine UNESCO-a. Njene prekrasne freske su djelomično obnovljena nakon podmetanja požara 2004. godine. Kažu da je u ovoj crkvi kršten otac Majke Tereze.

Ako morate da izaberete samo jednu džamiju, posjetite Sinan-pašinu džamiju, koja je bogata bojama arapskog modela. I ako možete stati na trenutak, posjetite Bajrakli džamiju koja je sama po sebi kompleksan mozaik plave i bijele boje, prenosi lajmi.net



Hrana je izvanredna

Stolovi kafića su poređani linijom rijeke i Šadrvanom. Možete naručiti za jedan euro, kavo, čaj ili pivo. Konobari su vrlo prijateljski nastrojeni, ljubazni, i uglavnom Kosovari su majstori gostoprimstva.

Hrana je dobra, ne samo u Prizrenu nego i u okolnim selima. Župa je poznata po svojim ribljim restoranima, a region Hasa služi ukusnu i planinsku hranu.

Posjetite restoran Xheti u blizini sela Gjonaj: burek sa sirom, felije, krelana se služi sa maslinama i ajvarom - sve služe s pečenim paradajzom, svježim krastavcem i salatom. I na samom kraju, probajte šoljicu jakog macchiata.



Šareni festival je redovan događaj

Ako želite biti na nekoj tradicionalnoj proslavi na Kosovu, propratite festival u selu Gjonaj u blizini Prizrena, koji prikazuje najbolje od narodnih pjesama, plesova i narodne nošnje. Ili pokušati biti na festivalu pjesme u gradu, koji se održava u junu mjesecu.

Za one koji vole modernu muziku, NGOM Fest i pop su krajem juna. Ljubav prema kulturi može vidjeti i kod lokalnih umjetnika, koji djeluju pored rijeke u samom gradu u junu, dok se SculpFest održava dva puta godišnje, u februaru i septembru.

Druge sedmice u junu je Bunar Fest, dok je DokuFest međunarodni festival kratkometražnog filma, gdje se može vidjeti zdrava borba zvučnih slika iz raznih zemalja svijeta. Svi se oni prikazuju pod vedrim nebom, kod Sinan-pašine džamije ili na Kaljaji.



Priroda nikada nije daleko

Kada okončate posjete gradskim ulicama, možete otići nekim vozilom iz Prizrena u region Šare. Turističke informacije ukazuje na planinarske domove, brdska sela, vrhove i kanjone, jezera i planinske rijeke, kao i izvore i vodopade, divlje životinje koje stanuju u ovim mjestima kao što su: ris, medvjed, divokoza, vuk i divlja svinja.

Ako ne želite ići sami, postoje grupe koje na lokalnom nivou organizuju posjete kulturnim znamenitostima i doživljaje novih avantura.

Biciklizam, planinarenje, penjanje, noćenja u planinarskim domovima, samo su neke od aktivnosti koje se organizuju.

Helen Moat, autor koji želi da napiše knjigu o putovanju.

/Lajmi.net