U školskoj sali gimnazije “Bedri Pejani” u Peći danas je održan komemorativni skup posvećen rahmetli profesoru Ćamilu Agoviću-Ćaku na kom su sudjelovali svi prosvetni radnici ove škole, te predavači nastave na bosanskom na svim razinama, familija rahmetlije i učenici kojima je Ćako predavao.

Tim povodom prvi je govorio Musa Nikqi, inače direktor škole u kojoj je Ćako radio a koji je istakao njegove brojne profesionalne i etičke vrline i da je ovo veliki gubitak za prosvjetu, prijatelje i najbliže, a posebno za izgradnju stručnih kadrova i daljeg nesebičnog doprinosa za svoju bošnjačku zajednicu, a kojima je doprinosio na razne načine.

Ispred kolega dužnost da predstavi Ćamila Agovića-Ćaka je pala profeforu Rustemu Nurkoviću koji je opisao biografiju svog kolege i prijatelja.

Ćako je rođen 2. decembra 1949. u Gornjoj Vrbici u opštini Berane. Školovao se u rodnom mjestu i Peći a studirao je i završio filozofski fakultet grupa Geografija u Sarajevu i potom se vratio te zaposlio u Tehničkoj školi gdje je radio duže od 25 godina kao profesor geografije, a nakon rata je predavao i u ovdašnjoj gimnaziji. Bio je oženjen i otac četvero odrasle djece, jedne ćerke i tri sina koje je odgajio u časne i uspješne ljude. Nažalost, bolest je neumoljiva pa je Agovića zahvatila novembra mjeseca protekle godine kada je doživio teški moždani udar i samo zahvaljujući božijoj volji i brzoj i stručnoj ljekarskoj intervenciji ostao u životu. Taj udar je ostavio posljedice ali ga nije spriječio da nastavi svoj vaspitno-obrazovni rad i sa puno napora održavao časove, a zadnji su mu bili oni u protekloj srijedi na dan kad ga je bolest ipak pobijedila a to se desilo u blizini onih koji su ga neizmjerno voljeli, cijenili i podržavali i kojima također puno nedostaje – između ostalog istakao je Ćakov kolega i prijatelj profesor  Rustem Nurković.

Dirljivim riječima se obratila i Ilda Ramović njegova učenica treće godine koja je o svom razrednom starješini i najdražem profesoru rekla mnogo dirljivih riječi i puno iskrene zahvalnosti za sve što je činio i što su mu značili oni koje je on spremao za dalji profesionalni život.

Dva sata kasnije u pratnji rodbine, prijatelja, komšija, kolega, učenika i drugih mnogobrojnih prijatelja i onih koji su ga voljeli i cijenili, na muslimanskom groblju u Vitomirici obavljena je i njegova dženaza.