Povećanje cijene nafte i naftinih derivata i u prizrenskom regionu nailazi na različite reakcije. Jedinstveno je mišljenje da je cijena velika i da dodatno narušava životni standard građana. Sa jedne starne među smo najsiromasniji u regionu a sa druge strane plaćamo najskuplju naftu i njene derivate.

Cijene derivata na Kosovu su najveće u regionu. Uvoznici kažu da na to utiče veća akciza i povećanje cijene na svjetskom tržistu. Vezano za tim komisija za konkurenciju počela je monitoring uvoza nafte u cilju spriječavanja antikonkurencije. Upoređujući sa životnim standardom  cijena od 1.18 centi je previsoka kaze Visar Fanaj, valsnik jedne od benzinskih pumpi u Prizrenu.
 
”Cijene su povećane zbog stanja na svjetskoj berzi. To je uticalo i utiče na povećanje svih derivata. Ovo nije dobro za narod, ali ni za nas. Sa ovom cijenom mi moramo mnogo da radimo a da malo zaradimo. Prije dvije sedmice cijena je bila 1,04 odnosno 1,06 eura po litru a sada je 1,16 i 1,118” , kaže Fanaj.
 
Vlasnici automobila uglavnom kažu da je cijena pervisoka. Ima i takvih koji tvrde da je cijena prikladna.
 
”Cijene su mnogo mnogo visoke, na to utiče malo i ekonomska kriza, životni standard je isuviše tezak. Neko treba da odgovara za sve ovo”.
 
”Nije puno visoka cijena. Kako se krećemo samo sa kolima cijena nije puno visoka. Jedan čovjek jedan automobil, niko ne ide pješke. Za mene nije puno visoka cijena”.
 
”Povećanje cijene je veliko. Svakim danom se ona povećava. Evo sada benzin je 1,16 ili 1,18 eura po litru.  Ova cijene nije ni u Švicarskoj a koliki je njihov standard i primanja”.
 
”S obzirom na standard na Kosovu cijena je visoka. Narod se međutim mora prilagoditi”.
 
Poznavaoci ovih prilika, ipak, kažu da će uskoro doći do smanjenja cijena. Veća ponuda nafte i njenih derivata na tržištu uticaće na smanjenje njene cijene na benzinskim pumpama.