Kao reakcija na sve bolju bezbjednosnu situaciju u sektoru borbenih  snaga sektora Jug pripadnici KFOR-a sve više svoje nadeležnosti predaju domaćim institucijama. Uslediće i dalje smanjenje mirovnog kontingenta, ali do toga će doći u narednoj 2011. godini – izajvio je na press konfeernciji u Prizrenu komandant juznog sektora neamcki general Tomas Stefan.

“Naše trupe ovde na jugu Kosova predaće heliodrom u Topličanu i kasarnu Elfild u barutani. Oni će biti zatvoreni do kraja naredne godine. Velika kasarna u Prizrenu i “Kazablanka” u Suvoj Reci i dalje će ostati. Smanjenje broja vojnika, međutim, neće uticati na smanjenje bezbćednosti. Mi ćemo kao i do sada sarađivati sa policijom Kosova koja jako dobro odrađuje svoj posao na čuvanju objekata kulturne baštine”, kazao je general Stefan.
 
On je dodao da će Njemacka slijedeće godine povući svoje helikoptere pa će zatvoriti heliodrom. Ponovio je da će dijelovi kasarne, na početku će vojna bolnica možda služiti za višu medicinsku školu ili medicinski fakultet pri Univerzitetu u Prizrenu jer se ona sigurno neće srušiti sa povlačenjem vojnika. O tome se vode razgovori sa rektorom univerziteta kao i nadležna ministarstva u njemačkoj i ovdje na Kosovu.
 
Njemacki general je ponovio kako imaju dobrih odnosa sa pripadnicima Kosovskih bezbjednosnih snaga koji, kako je naglasio, rade dobar psoao na deminiranju u predelu granice sa Republikom Albanijom.
 
General Stefan je naglasio da KFOR neće posebno obezbjeđivati predstojeće parlamentarne izbore 12. decembra. Po njemu kosovske institucije su dovoljne da sami uspješno sproevdu ovaj process. 
 
Na pitanje da li je bilo pucnajve u Mušutistu kod Suve Reke u subotu kada je na lokalno pravoslavno groblje na zadušnice došlo više desetina Srba, kako su prenijeli neki beogradski mediji a to je demantovao i portparol regionalne policije Hazir Berisha, general Stefan je kazao;
 
“Nije bilo pucnjave na Srbe koji su posjetili grobove svojih najmilijih u Mušutistu. Ali u šumama iznad Mušutista bio je jedan pucanj iz lovačke puške. Međutim, nije bilo nikakvog rizika za posjetioce. Sve je to nadgledala kosovska policija i niko nije bio u opasnosti“.