U Prizrenu se podgreva atmosfera zbog ponovnog razmatarnja pitanje logoa, a nakon odluke Ustavnog suda Kosova da se on mora prilagoditi situaciji na terenu, da je logo neustavan, te stoga treba izmjeniti opštinski statut i da jezici manjinskih zajednica treba da budu zastupljeni na njemu.

Pošto je gradonačelnik Prizrena dr Ramadan Muja, zbog aktuelne sitaucije i bojkota rada Skupštine grada od strane opozicije, prije dva i pol mjeseca  zatražio odlaganje od tri mjeseca, a taj rok već prolazi, predsjedavajući Skupštine grada Nijazi Kryeziu, najavio je formiranje komisije za ovaj veoma važan posao koji je izazvao toliku pažnju građana Prizrena i Kosova, po mišljenju građana iz manjinskih zajednica sasvim nepotrebno. 

“U ovoj komisiji treba da budu eskperti koji treba da poznaju pravna i društvena pitanja u Skupštini. Biće tu uključeni predstavnici civilnog drustva i medija. Biće to zajednička diskusija na ovu temu sa cilejm da se formuliše draft koji će se predložiti Komitetu za politiku i finansije kako se ne bi imalo dilema šta traži Ustavni sud Kosova, a šta Skupština naše opštine”, kaže Kryeziu.

Predstavnici opozicionih partija, koji su, kako tvrdi Kryeziu, uredno pozvani da učestvuju u radu ove komisije, najprije negiraju da su pozvani, a povodom ovog pitanja različito reaguju.

Bislim Zyrapi, predsjednik opštinskog odbora Alijanse za budućnost Kosova, kaže da oni nisu za promjenu logoa.

“ Mi nismo za promjenu logoa onako kako smo tražili, ali moglo bi da dođe do nekih promjena u slučaju tri jezika da oni budu prisutni a da sve ostalo ostane isto“, izjavio je Zyrapi.

Ilir Baldedaj  iz Demokratskog saveza Dardanije ne misli tako. Njihov stav je ostao nepromjenjen.

“Mi iz LDD-a nismo zaintersovani za promenu logoa. Oni koji su odlučili da se anulira odluka nisu u pravu. Oni koji su tražili poništavanje odluke o logou, zajedno sa aktuelnom vlašću koja je sklopila koliaciju sa njima, neka se zauzmu za ovo pitanje. Neka odluče kako žele. Mi iz LDD-a nismo za promjenu nego za onaj logo koji je i danas aktuelan”, jasan je Baldedaj.

Predsjedavajući Skupštine Kryeziu međutim osvrćući se na Ustav i aktuelno zakonodavstvo podsjeća da oni nemaju mandate da sude o odluci Ustavnog suda.

“Prvo nemamo mandat da sudimo o odluci ustavnog suda. Drugo niko ne traži da se sa amblema skine zgrada Prizrenske lige i 1878 godina. Traži se samo da se ubace jezici manjinskih zajednica, računajući i turski”, kaže Kryeziu.  

I dok pozicija i opozicija različito gledaju na ovo pitanje, predstavnici civilnog sektora, kao što je Ramadan Klisurica iz Kosovskog demokratskog institute (KDI)  upozorava da vrijeme prolazi a poruka Ustavnog suda je nedvosmislena.

“Na osnovu aktuelne situacija nakon 18. septembra Prizren je bez amblema. To je i cilj zašto se ovako javno obraćamo. Cilj nam je da se ubrza rad jer gradske vlasti već kasne po ovom pitanju”
 
Da podsjetimo. Odbornici albanske nacionalnosti su na sjednici Skupštine grada u Prizrenu, novembra 2008. godine usvojili odluku o opštinskom logou. Na njemu je samo zgrada Prizrenske lige i ispisana 1878. godina. Bošnjaci i Turci su tražili da se napiše riječ “opština” na albanskom, bosanskom-srpskom i turskom jeziku, koji su zvanični jezici u ovom najmultietničkijem gradu na Kosovu.

Preglasani su, i pošto su smatrali da se tim činom veliča samo albanska zajednica a ignorišu ostali, ali i krši zakon i tek usvojeni ustav, Ćemailj Kurtiši, tada zamjenik predsjedavajućeg Skupštine grada iz redova manjinskih zajednica, službeno je Ustavnom sudu Kosova predao tužbu.

Nakon prikupljanja dodatnih  podataka i razmatranja, sud je nedavno odluku prizrenske Skupštine proglasio neustavnom i naložio opstini da izmjeni svoj statut i logo, a  u roku od tri mjeseca uskladi ga i uključi i manjinske zajednice. To je kod pripadnika većinskog naroda izazvalo ogromno nezadovoljstvo, pa i gnjev i uslijedili su razni pritisci pa i otvorene prijetnje.