Spor opštinskih organa sa vlasnicima biznisa u blizini Sinan-pašine džamije Prizrenu, nedavno je “rješen” rušenjem njihovih lokala. Opština smatra da su ti lokali društvena svojima te da su taj čin izvršili shodno zakonu i opštim potrebama grada Prizrena. Bivši vlasnici tvrde suprotno i nisu zadovoljni kompenzacijom i traže ponovo razmatranje njihovih žalbi.

Na osnovu rješenja Direktorijata urbanizma od preprošle godine, 13. maja, opštinska građevinska inspekcija u Prizrenu u neposrednoj blizini Sinan-pašine džamije, porušila je tri lokala. U njima su desteljećima hljeb zarađivali najstarije prizrenske zanatlije, među kojima i Bošnjaci. Opštinska vlast je prije rušenja ponudila kompenzaciju u vidu lokala koji se nalaze van zone Šadrvana. Međutim dojučerašnji vlasnici ističu da je opštinska odluka preduhitrena te da je njihova ponuda nerealna i neadekvatna.

Tako je porodica Dauti je imala svoju radnju u samom centru Šadrvana. Bavili su se popravkom mašina i preciznom mehanikom. Tadašnja opštinska vlast im je zbog izgradnje robne kuće, dodjelila drugu lokaciju, i to do same Sinan-pašine džamije gdje su radili od 1968. godine. Tvrde da je njihov lokal privatno vlasništvo. Međutim, oni su sada primorani da sa svojim komšijama, potraže negdje drugdje prostor za svoj biznis.

Glasnogovornik SO Prizren Ymer Berisha, smatra da vlasnici lokala nemaju validna dokumenta o vlasništvu te da je rušenje urađeno iz turističkih razloga i potreba Sinan-pašine džamije. Na naše pitanje hoće li doći do ponovne procjene za nadoknadu, Berisha kaže:

“Na osnovu zakona otvoreni smo da razmotrimo zahtjeve naših građana. Nakon procjene komisije vlasnici biznisa imaju pravo da iznesu svoje žalbe. Mi ćemo sa najvećom ozbiljnošću razmotriti njihove žalbe i preduzeti odgovarajuće odluke, u skladu sa našim mogućnostima ali ne i njihovim željama.”

Ovi, sada već bivši vlasnici lokala, iščekuju pravedno rješenje opštinske vlasti u Prizrenu.

Alem-Kosovo.com