Poslije skoro jedanestogodišnje pauze ovih dana je hidrocentrala Dikance, na ulazu u istoimeno selo opštine Dragaš, ponovo u pogon. Reparirana je i proizvodi oko megavat i po električne energije.

Prije neki dan bilo je svečano puštanje u rad u prisustvu nadlježnih iz Vlade Kosova, opštine Dragaš, ali bez prisustva kolicionih partnera iz kolaicije Vakat, koji su na valsti zajedno sa Demokratskom partijom Kosova (PDK).

Gzim Tafhasaj je menadžer hidrocentrale, rodom iz Kuksa u Republici Albaniji. Jedna albanska firma, je konsesijom naime, na 20 godina otkupila hodrucentralu, zamjenila dvije turbine, reparirali generatore, renovirali i zgradu i krenuli su u proizvodnju.

“Dvije turbine su u proizvodnji. Proizvodimo jedan a uskoro ćemo prioizvoditi do megavat i po električne struje. To će zavisiti od količine vode“, kaže Tafhasaj dodajući da ova količina nije dovoljna za potrebe mještana opštine Dragaš. Njima je, naime, na proljeće potrebno osam do devet megavata, a tokom hladnijih dana znatno više.

“Ipak, ovo je velika pomoć za mještane Dragaša, nije dovoljno, ali će znatno pomoći . U fazi smo proučavanja održivosti. Postoji mogućnost da gradimo dve do tri a možda i četiri nove centrale”.

Osim Tafhasaja u hidrocentrali je zaposleno još devet radnika. Uglavnom su Albanci iz Opolja, ali ima i jedan mještannin iz Gore koji je tu radio i ranije. Zašto je tako - naš sagovornik objašnjava:

“Zekri Abduramani i dalje radi ovde. Ostale sam lično molio pet-šest puta, za to imam i svjedoke, da ovde rade i dalje. Oni su, međutim rekli da žele da rade u KEK-u. Drugi su izjavili da će ići nagde van Kosova” - tvrdi menadžer Tafhasaj dodajući da će se ova centarla proširiti i u planu je da proizvodi do četiri i po megavata struje.

R.Alija