Na graničnom prijelazu Vrbnica iz Republike Albanije na Kosovo stigle teške mašine američko-turske kompanije Bechtel-Enka koja će i raditi autoput u dužini od 120 kilometara kroz Kosovo.

Počela je na taj način mobilizacija za početak radova na auto-putu poznatijem kao koridor 7. Preko 30 teških mašina ušlo je na graničnom prijelazu Vrbnica i stacionirani su u regionu Prizrena kako bi se pripremile se za početak rada autoputa. Kompanija Bechtel-Enka planira da u pogon stavi oko 1100 mašina kako bi u predviđenom roku od tri godine završila autoput do Merdara u dužini od oko 120 kilometara.
 
- Danas smo dovezli neophodne mašine za početak radova auto-puta. Nakon toga dovešćemo još 1100 drugih mašina. To će usljediti naredne sedmice. Naše ekipe, koje su radile na autoputu Durs-Morina, radiće i ovdje na Kosovu i imaće sve uslove za uspješan rad – izjavio je predstavnik ove američko-turske kompanije.
 
Bechtel-Enka i ministarstvo za saobraćaj i telekomunikacije Kosova su 12. aprila ove godine potpisali sporazum o izgardnji autoputa.

Gradnja autoputa će koštati oko 700 miliona eura, a finansiraće ga u potpunosti kosovska vlada. Imaće tri trake u jednom smeru - dve kolovozne, širine po 3,75 metara, i zaustavnu traku, široku 2,5 metara.

Pored puta će biti zeleni pojas širine tri do četiri metra.

Kompanija Bechtel-Enka je izabrana za izvođača radova zbog najpovoljnije ponude. Bechtel–Enka ima izvanrednu reputaciju u svijetu. Radili su uspješno u cijelom svijetu u predhodnih nekoliko decenija.