Juče je u Prizrenu ministarstvo za javne usluge, konkretno odjeljenje za statistiku, organizovalo prvu u nizu javnih debata na temu budućeg popisa stanovništva, imovine i stanova.

Na ovoj debati, upriličenoj u prisustvu brojnih opštinskih zvaničnika i građana, zamjenik ministra za javne usluge, istovremeno i predsjednik komisije za popis stanovništva Rifat Blakaj , kazao je da će se popis stanovništva održati od 31. marta do  15. aprila sljedeće godine.
 
Po Blakaju nakon proglašenja nezavisnosti popis predstavlja drugi najveći napredak na Kosovu. Prizren će imati 369 registarskih centara. Popisivači će biti opskrbljeni sa upitnicima na albanskom, srpskom, bosanskom i turskom jeziku, a imaće i registarsku karticu.
 
“Do sada u statističkom zavodu  Kosova izvršene su pripreme i konsultacije sa svim relevantnim međunarodnim institucijama, najpre sa evropskim ekspertima sa sjedištem u Luksemburgu, ekspertima za ovu oblast u Italiji sa sjedištem u Rimu, kao i kolegama iz zemalja u regionu. Imali smo mnogobrojne konsultacije sa ciljem da što bolje izvršimo ovaj veoma značajan zadatak po svim svjetskimm standardima, a Kosovo u]e u sve svjetske institucije“, kazao je gospodin Blakaj podsjetivši da valjani popis na Kosovu nije izvršen punih 30 godina.

Sa druge strane direktor statističke administarcije Ibraim Rustemi kazao je da će na popisu biti angažovano oko 10 hiljada ljudi. Cilj ovih debata, pošto će ih biti i svuda na Kosovu, jeste senzibilizacija javnosti i uloga komisije u popisu. Zato će se sa perdstavnicima civilnog društva održati skupovi kako bi i oni dali svoj doprinos.
 
“Treba osigurati i dovoljno prostora kako bi se dopremio material koji dolazai iz centra. Opštinske komisije moarće da rade i na otklanjanju nepravilnosti koji će se dešavati na terenu . Oni će morati svakodnevno da izvještavaju centralnu ekipu . Opština će u tome imati veliku ulogu jer će sprovoditi ovaj projekat.
 
Ruzhdi Rexha, podpredsjednik opštine je obećao da će do marta sljedeće godine obaviti sve pripreme kako bi se ovaj posao, kako je naglasio, obavio što uspješnije.
 
“Do tog perioda završićemo naše obaveze sa svim akterima odgovornih za sprovođenje popisa, pogotovu se to odnosi na minisatsrtvo za javne usluge, jedan dio i na minisatrstvo za inostrane poslove, vezano za popis u dijaspori, a tu će najverovatnije biti i policija Kosova” , kazao je podpredsjednik Rexha.
 
Prizren je multietnička opština  sa oko 250 000 stanovnika. Osim Albanaca ovde najviše žive  Bošnjaci, Turci, pripadnici RAE zajednice i nekoliko stotina Srba.