Svakim danom sve više raste iznetesovanje za državni univerzitet u Prizrenu, drugi takve vrste na Kosovu, koji 1. oktobra ove godine treba da započne sa radom.

Adem Salauka, generalni sekretar Univerziteta  koji je sa radom počeo 15. februara u jednoj kancelariji postojećeg Edukativnog fakulteta, kaže da je očekivanje u akademskom svijetu, što se tiče ovog univerziteta, izuzetno veliko i iz dana u dan se povećava. Kao dokaz navodi da se na objavljeni konkurs za profesore do sada prijavilo oko 60 profesora.

- Minisatrstvo za obarzovanje, nauku i tehnologiju raspisalo je konkurs za prijem profesorskog kadra i on je još u toku. Interesovanje je nesvakidašnje. Do sada se prijavilo njih 60 - tvrdi Salauka dodajući da će Vlada Kosova uskoro usvojiti budžet univerziteta.

I iz opštine Prizren potvrdili su svoju odlučnost da se budućoj visokoškolskoj ustanovi u gradu na Bistrici, drugoj takve vrste na Kosovu, obezbjedi dovoljno površine gdje će se prostirati univerzitet.

- Predvidjeno je oko 20 hektara zemljišta gdje će se prostirati kampus univerziteta, a biće izgrađen uz reku Bistricu. Iz opštine su nam javili da je celokupna procedura, što se zemljišta tiče, u nadležnosti ministarstva jer tako sada nalaže novi zakon. Vlada Kosova onda treba da legalizuje zemljiste na kojem će se prostirati univerzitet – pojašnjava gospodin Salauka.

On ističe da će biti veoma primamljivih i raznovrsnih programa za studiranje pet hiljada studenata iz cijelog regiona i da će ovaj univerzitet, kako naglašava, biti model ne samo za Kosovo nego i region u celini.

Inače, postojeći Edukativni fakultet, koji će biti osnova budućeg univeziteta, broji oko 1.500 studenata koji nastavu osim na albanskom pohađaju još i na bosanskom i turskom jeziku.

Prodekan fakulteta Xheladin Zumberi posebno je ponosan na dvije stavke.

- Prvo što ovde studiraju pripadnici svih zajednica, kao što je to bilo oduvek, a drugo da su uspostavili akademske veze sa mnogobrojnim univerzitetima u regionu, počevši od Bosne i Hercegovine, Turske, Hrvatske, Slovenije te Norveske i Irske na primjer. Ovom prilikom on je posebno izdvojio saradnju sa Turskom.

“Što se tiče saradnje sa Turskom, ona je na jednom visokom nivou. Osim uobičajenih kontakata mi smo u ovu zemlju poslali studente na master studije, a kada to završe moći će tamo i da doktoriraju.U saradnji sa univerzitetom u Sakariosu potpisali smo protokol o saradnji između ostalog da tokom maja, konkretno 31. maja, održimo drugi balkanski kongres na temu “21. vijek - vijek budućnosti Balkana” . Kongres će biti održan u amfiteatru našeg fakulteta u Prizrenu - kaže doktor Zumberi ističući da se samo iz Turske očekuje dolazak stotinjak naučnika, iz različitih oblasti.

Edukativni fakultet, inače, veoma često posjećuju mnogobrojne delegacije iz cijeloga svijeta. Primjera radi u utorak boravili su gosti iz Hrvatske i Irske. Cilj je bio edukacija prosvetnih radnika. Gosti su tražili da osim Albanaca treningu prisustvuju i njihove kolege iz nastave na bosanskom i turskom jeziku.

“Cilj gostiju iz Irske bio je da oni dođu ovdje i projektima koje imaju afirmišu i razvijaju metodologiji rada prosvetnih radnika. Ali ne samo Albanaca nego i njihovih kolega prosvetnih radnika Bošnjaka i Turaka. Razgovarali smo kako da to izvedemo i obe strane bile su zadovoljne time” – zaključuje dr Zumberi.