Juče je u Rečanima nadomak Prizrena, u cilju sveobuhvatnog napora očuvanja identiteta i stvaranja jedinstva bošnjačkog politićkog djelovanja, održan drugi sastanak u proširenom sastavu na kojem su prisustvovali  zvaničnici političkih partija Bošnjaka (osim NDS), istaknuti intelektualci iz Župe, Podgora i Prizrena, predstavnici NV sektora i predstavnici medija.

Jedina tema diskusije: "Spriječavanje daljih političkih podjela, političko ukrupnjavanje i jedinstveno djelovanje Bošnjaka u prizrenskoj opštini“, pokazala je vidan interes prisutnih o neophodnosti  stvaranja  samo jednog političkog subjekta.

I na ovom skupu je istaknut “poraz bošnjačke zajednice na loklanim izborima”, samim tim sto je izgubila jedno odborničko mjesto. U prošlom skupštinskom sazivu bila je zastupljena sa četiri odbornička mjesta: Ćemaiilj Kurtiši, Memnuna Ajdini, Dželjilj Elezi iz koalicije Vakat i i Abaz Ademiji iz BSDAK. Kao što je i potencirano, u ovom četvorogodišnjem sazivu Bošnjaci imaju jedno odborničko mjesto manje :  Ćemailj Kurtiši – koalicija Vakat, Emilija Redžepi i Oruč Karadolami iz NDS-a.

Zaljučeno je da su „političke podjele u bošnjačkoj zajednici prizrenske opštine došle do kritične tačke koje ugrožavaju njen opstanak i  političko predstavljanje u lokalnoj vlasti”.

“Naš cilj je usmjeren kaj jedinstvu , jer ukoliko nastavimo sa deobama, koje su bile prisusutne na poslednjim izborima, dočekaćemo naredne izbore rascjepkani. I mislim da će se naša zajednica prepoloviti. Ukoliko ne budemo ujedinjenji na narednim izborima bićemo lahk plijen većinskim partijama koje su već prodrle u našim sredinama, što moramo promjeniti kodes ponašanja prema  njima”, poručio je je Murati i dodao.

“Da bi bošnjačka zajednica, najzad poslije deset godina, bila svoj na svome mora formirati soje opštine. U suprotnom, mi smo se sa našim koalicionim partnerom u Dragašu dogovorili o bojkotovanju narednih izbora”, kategoričan je bio Murati.

Profesor Rasim Rama zastupao stav da  je potrebno obavjestiti sve intelektualce, bez obzira na njihovu političku pripadnost, kao i da se postavi politički minimum i politički  maksimum, dok je Mejdin Saliji iz civilnog NV sektora  istako važnost formiranja ujedinjenog političkog subjekta i zbog najavljenog  popisa stanovništva na Kosovu

“ Ukoliko devedest odsto naše zajednice se upiše kao Bošnjaci, onda će ova ujedinjena  partija opravdati svoje postojanje. No, plašim se da će novi nezadovoljnici iz ovih partija stvarati neke nove inicijative za novo ujedinjenje”, izrazio je bojazan Saliji.

Hodža Rasim efendija Demiri, imam u Pousku, je podržao inicijativu o ujedinjavanju kazavši da su je, možda, imami trebali prvi započeti.

“Islam mora biti zastupljen u svim segmentima života, jer se je i sam Muhamed a.s  vrlo uspješno bavio politikom. Mi smo svi pastiri, pastiri smo svoje obitelji,svoga džemaata, političari pastiri svoga naroda”, kazao je ef. Demiri.

O neophodnosti ujedinjenja govorio je i  Ćemailj Kurtiši, odbornik u SO Prizren. On je nistako kako bi ujedinjeni bili faktor odliučivanja:

“Mi bi smo bili faktor odlučivanja, ne samo sa stopostotnim ujedinjenjem ,već i sa osamdesetopostotnim. Imali  bi smo sedam - osam odbornika u SO.  I tada se ne bi borili samo za jedno direktorijatsko mjesto, već bi smo bili odlučujući faktor u mnogo čemu”, kazao je odbornik Kurtiši.

Afit Zulji, bivši čelnik i osnivač NDS je naveo da je nakon napuštanja ove stranke bilo ideja o formiranju još jedne, ali se odustalo od te ideje u interesu ukrupnjavanja bošnjačkih političkih subjekata, dok je Bajram Lajtifi, pravnik istakao da se “ukrupnjavanjem političkih subjekata lakše dolazi  do ostvarivanje svojih ciljeva”. Ljatifi je potom pojasnio ulogu političkog subjekta u društvenim i političkim zbivanjima, kao i o zakonskim normativima ukrupnjavanja.

“DSB je osnovno načelo kada je u pitanju jedinstvo i očuvanje jezka, kulture i običaja Bošnjaka , poručila je Špresa Murati, zastupnica u Kosovskom parlamentu, dok se predstavnik SADA, Tairi odriče šlanstva u ovoj partiji zarad ujedinjenja:

“Odričem se svojih dvadeset godina članstva u SDA zarad jedinstva. Mi u SDA-u smo za stvaranje novog jedinstvenog političkog subjekta, a ne nekakve unije ili inicijative”, kazao je Faridin Tairi, predsjednik ogranka SDA u Peizrenu.

“Milsim da je ovo jako pozitivna inicijativa koja će biti podržana od većine intelektualaca i šire javnosti, kazao je sociolog Zarif Kusini, učesnik na sjednici .

Inače je na današnjoj sjednici predstvanika političkih partija Bošnjaka, osim NDS-a, osnivača i bivših čelnih ljudii Nove Demokratske stranke te neovisni h intelektualcia i predstavniak NV sektora, jednoglasno usvojena lista Radne grupe koja će raditi na izradi platforme o ukrupnjavanju bošnjačkih političkih subjekata. Ona će se sastati za tri dana.

Raif Kasi