REČANE, 15. jul 20009. - "Zadovoljstvo mi je što sam u društvu sa uzornim proizvođačima hrane", rekao je premijer Republike Kosova, Hashim Thaqi na sinoć održanoj radnoj večeri u restoranu ”Vila Park“ u Rečenima u Župi, nadomak Prizrena.

On je još jednom potencirao da će Vlada Kosova preći na realiziranje kapitalnih projekata koji će pokrenuti kosovsku privredu.

Radnoj večeri su prisustvovali pored mnogih zvaničnika SO, na čelu sa predsejdnikom dr. Ramadanom Mujem, i dva i minsitra u vladi Kosova;  ministar poljoprivrde, Idriz Vehapi, i ministar obrazovanja, Enver Hohxaj

”Počinjemo sa dva velika projekta, veoma važna za Repbluiku Kosovo, za ekonomski razvoj, ne samo ovoga regiona, već i cijele države. Prvi projekat od nacionalne važnosti je  početak gradnje autoputa Vrbnica- Prizren-Priština-Merdare, vrednost projekta iznosi 55 miliona eura.

Drugi, također, važan projekat koji će se realizirati uz finansijsku podršku međunarodnog investitora je izgrdanja hidrocentrale u Žuru, nadomak Prizrena, sa kapacitetom od 300 MW, a investicija je 300 miliona eura“, kazao je Thaqi.

On je dodao da će Vlada Kosova poljoprivrednicima, pčelarima i farmeima prizrenskog regiona izdvojiti 120 hiljada, a Ministarstvo poljoprivrede za rekonstrukciju sistema za navodnjavanje prizrenskog polja, u površini od šest hiljada hektara, 100 hiljada eura.

Raif Kasi