8. jul 2009. - U ljetnoj bašti “Kino Bistrice” noćas je održan dvadesetprvi  tradicionalni festival starogradskih pjesama “Prizrenski Zambak 2009.”, na kojem je prisustvovao, pored zvaničnika općine, umjetnika sa Kosova i Albanije, i ministar kulture Kosova, Valton Beqiri.

U konkurenciji 14 izvođača pobjedila je kompozicija "Një pikë uji Prizenit" (“Jedna kap vode Prizrena”), koju je komponovao Korab Shaqiri, a otpjevala ju je Enkelejda Bisha. Drugo mjesto osvojila je  kompozicija “Një fjalë” (“Jedna riječ”), kompozitora Valtona Beqirija u izvođenju Hane Cakuli, dok je treće mjesto pripalo dvojici kompozitora, Fahri Beqiriju i Šefketu Hodži, s pjesmama “Dashuria jonë” (“Ljubav naša”), odnosno “Nova Proljeća” (pjesma na bosanskom), u izvođenju  Vjole Gashi, odnosno Šaćira Ahmetija.

“Prizren je očuvao ovaj festival kao jednu osobnu potrebu umjetnosti, i umjetnici su dužni da je svojim doprinosom očuvaju,” kazao je ministar kulture, Valton Beqiri.

Predsjednik opštine dr. Ramadan Muja je istakao da je ovo “važan kulturni momenat koji je ušao u tradiciju grada Prizrena”, dodavši kako bi “voleo da upozna prve kreatore ove lijepe ideje”.

Reshat Randubrava, Lilana Qavolli i Xhevat Gashi, članovi žirija, su također pozitivno ocjenili ovogodišnji festival starogradskih pjesama koji privukao veliki broj posjetilaca.