Protraćena decenija

Ekspert za politička pitanja Agon Maliqi ocijenio je sporazum u Ohridu između Kosova i Srbije kao pozitivan, ističući da je rezultat tih dogovora nastavak procesa dijaloga, dodajući da ipak nema garancija da će on biti realizovan.

Maliqi je na Facebooku naveo da su sve strane, uključujući i posrednike, nakon jučerašnjih razgovora dobile "nešto simbolično".

"Kurti je dobio šminku na Zajednicu, što je i po sadržaju postignuto odlukom Ustavnog suda. Nedostatak potpisa Vučić je iskoristio kao narativ 'historijske nepredaje', kako bi nastavio sa prodajom iluzija. Zapadnjaci koji su se predali suočeni sa distancom između stranaka dobili su vijest da nešto rade“, naveo je Maliqi.

Dodao je da su srpska i kosovska strana ipak, nakon decenije dijaloga, dobile sporazum, koji je pozitivan, ali teško garantovan.

"Kosovo i Srbija su, nakon što su izgubili deceniju bavljenja manipulacijama političara o patriotskim pitanjima, takođe dobili načelni sporazum koji je pozitivan, ali teško garantovan – zavisan i vezan za proces evropskih integracija Srbije, koja se kreće brzinom kornjače. Drugim riječima, izborili smo nastavak procesa sa nadom, ali ne i garancijom da će sve biti završeno ove godine“, dodao je on.

Prema njegovim riječima, Kosovo je "protraćilo deceniju pod groznicom populizma da se vrati tamo gdje je bilo“.

Navodi da je ostalo otvoreno pitanje da li će Kosovo imati koristi po pitanju priznanja od strane zemalja NATO ili EU, i hoće li se Prištini otvoriti put u Savjet Evrope.

"Prije svega, Kosovo plaća cijenu pogrešnog tumačenja povoljnog geopolitičkog trenutka iz rata u Ukrajini i trošenja političkih kredita na saveznike sa nedovršenim i nekoordinisanim avanturama na sjeveru. Nadam se da će i ovo biti kraj vlasti sa populističkom i infantilnom logikom komandanata klavijatura“, dodao je on.

Podsjetio je i na epitete koje su premijer Albin Kurti i njegova stranka svojevremeno davali onima koji su podržavali prethodne sporazume.

"Ne znam da li postoji neki aneks u sporazumu gdje se od nas 'izdajnika' traži oproštaj, ali bi bilo dobro. Ne morate to da potpišete, čak i mi kao EU to uzimamo zdravo za gotovo“, naglasio je Maliqi.