Park za inovacije i obuku u Prizrenu

Ministarstvo ekonomije će danas inaugurisati Kosovsku istraživačku i obrazovnu mrežu (KREN) u Parku za inovacije i obuku u Prizrenu.

Premijer Republike Kosovo, Albin Kurti, ministarka ekonomije Artane Rizvanolli, ministarka obrazovanja, nauke, tehnologije i inovacija, Arberie Nagavci, predstavnik Svjetske banke za Kosovo i korisnik - korisnik KREN-a, govoriće na inauguraciji, prenosi RTKlive.

Inače, uz podršku Svjetske banke, Ministarstvo ekonomije je 2020. godine osnovalo Kosovsku istraživačku i obrazovnu mrežu (KREN). Univerziteti na Kosovu su sada povezani jedni sa drugima i sa panevropskom mrežom univerziteta i istraživačkih institucija GEANT. Preko 85.000 članova osoblja i studenata univerziteta na Kosovu sada može da dijeli znanje i sarađuje.

„Oni takođe imaju pristup podacima i drugim izvorima van Kosova. KREN pruža mrežne usluge i pristup aplikacijama za skoro sve javne i privatne univerzitete na Kosovu. Nudi platforme za učenje, sisteme za upravljanje kursevima i licencirani softver iz sopstvenih Cloud servisa, zasnovanih na najsavremenijim serverima. Ovu infrastrukturu će ubuduće moći da koriste osnovne i srednje škole, kao i druge ustanove javne službe. Razvoj KREN-a bio je dio Projekta za digitalnu ekonomiju Kosova (KODE), koji finansira Svjetska banka, a sprovodi Ministarstvo ekonomije Kosova“, saopštila je Kancelarija Svjetske banke na Kosovu.