Nemar lokalne vlasti u Prizrenu doveo je do toga da jedna kuća blokira radove na tranzitnom putu koji ovaj grad povezuje s autoputem prema Prištini. Vlasti VV i PDK cijelo su desetljeće ignorisale zahtjeve vlasnika ove kuće Faika Kryeziua. No, ponavlja li se historija?

U aprilu 2013. započeli su radovi na tranzitnom putu koja povezuje Prizren s autoputem prema Prištini i Đakovici.

Kada je veći dio puta bio dovršen, postalo je očito da stvari ne idu kako je planirano.

Iako nije konačno stavljen u funkciju, put je pušten za uporabu 2015. godine. I to nakon što opština nije uspjela pronaći zajednički jezik s jednim od vlasnika zemljišta preko kojeg je put trebao proći.

Kuća i plac Faika Kryeziua, koje se nalaze na parceli gdje se trebao nastaviti put, postalo je neriješeno pitanje već više od 8 godina.

Više je puta optužio lokalne vlasti za nezainteresiranost za rješavanje ovog problema.

Gazeta Nacionale kontaktirala je Kryeziua koji je rekao da je spreman riješiti problem.

Nacionalu je rekao da su se bivši gradonačelnici opštine Ramadan Muja i Mytaher Haskuka oglušili o njegove zahtjeve.

Iako je podržavao Haskukin dolazak na vlast, ni on nije našao rješenje.

“Mytaher Haskuka je odredio rok, rekli su mi da ćemo za mjesec i pol završiti cijelo pitanje. Obećanja nije održao. Pred posljednje izbore opet me je kontaktirao, odbio sam: rekao sam mu da mu više ne vjerujem”, kaže Kreyziu za Nacionale.

Situacija se nije promijenila ni dolaskom na vlast novog predsjednika Shaqira Totaja.

“Totaj je takođe obećao, ali od svega što je obećao nije održao niti jednu riječ. Prevario me samo da dođe na vlast, a ja sam za njega skupio 4000 hiljada glasova. Obećao je da će riješiti problem, ali sada je, poput političara, sve zaboravio. Ukratko, izdao me je”, izjavio je Kryeziu za Nacionale.

“Njih ne zanima rješavanje problema, njih zanima vlast. Velike su šanse da će ovo pitanje završiti u Stasburu. Trenutno nismo primljeni, ali ovo pitanje se može toliko odužiti da ja ne vidim rješenje ovog pitanja još 20 godina. Rodila mi se djeca, odrastala su u ovakvim okolnostima - ovo pitanje za nas nije bilo stres, već trauma", nastavio je Kryeziu.

Opština ćuti


Gazeta Nacionale je pokušala dobiti stav opštine Prizren, ali iz ove institucije nije bilo moguće dobiti izjavu.

Unatoč brojnim pokušajima novina da kontaktiraju predsjednika Shaqira Totaja, on je bio nedostupan.

Ovaj spor je već predmet tretmana Osnovnog suda u Prizrenu.

Rušenje ove kuće bila je tema i tokom izborne kampanje pojedinih kandidata.

Od Mytahera Haskuke do Zafira Berishe, obećali su da će pustiti ovaj put u promet, ali do sada se ništa nije dogodilo.

Pokretu Samoopredjeljenje je također puštanje tranzitnog puta bila jedna od tema tokom kampanje za lokalne izbore 2017. No, nakon dolaska na vlast nisu uspjeli pronaći rješenje.

U međuvremenu, kandidat NISME za gradonačelnika Prizrena, Zafir Berisha, tokom kampanje za lokalne izbore 2021. obećao je da će potpuno srušiti predmetnu kuću.