Nemarnost

Lejla Đeković, Alma Vranješi i Amel Đušinca, učenici 12. razreda gimnazije “Frang Bardhi” u Mitrovici u nastavi na bosanskom jeziku u strahu dočekuju ispit državne mature. To iz razloga što gotovo kompletnu školsku 2021/2022. godinu nemaju profesora matematike.

Naime, nakon što je dugogodišnja profesorica matematike u nastavi na bosanskom jeziku Emina Xhemajli krajem prošle školske godine otišla u penziju, još uvijek nije pronađena njena stalna zamjena. Početkom ove školske godine bile su angažovana dva profesora za predmet matematika, međutim nakon kraćeg perioda oba su se povukla, pa su bošnjački učenici ostali bez profesora matematike. Taj problem je i dalje prisutan.

Direktorica gimnazije Zybejde Gogoli-Latifi nije željela da izlazi pred mikrofon, ali nam je u neformalnom razgovoru potvrdila da se odmah nakon penzionisanja profesorice matematike obratila opštini uz zahtijev za otvaranje konkursa. Takođe, nakon izvjesnog perioda, u dogovoru sa albanskim profesorima matematike ponudila je bošnjačkim učenicima da čas matematike prate sa albanskom djecom, ali kako kaže, bošnjački učenici nisu to prihvatili.

Sa druge strane, i pored pokušaja da o ovom problemu razgovaramo i sa koordinatorkom u nastavi na bosanskom jeziku, Aidom Buzgović koja je za tako nešto dobila i saglasnost direktorice škole, ona je odbila da da izjavu za program na bosanskom jeziku Radio Kosovo 2.

U opštinskoj Direkciji za obrazovanje su nam potvrdili da su dobili zahtjev za otvaranje konkursa za prijem profesora matematike u nastavi na bosanskom jeziku, ali da je tada odluka opštine bila da se zbog situacije oko pandemije koronavirusa ne raspisuje nijedan konkurs. Konkurs za to radno mjesto raspisan je tek početkom 2022.godine i prema riječima Refika Azemija, rukovodioca sektora za obrazovanje u opštini Mitrovica proces regrutacije je u završnoj fazi.

Međutim, za osam bošnjačkih učenika, koliko ih je u nastavi na bosanskom jeziku u toj školi, za ovu školsku godinu je već kasno jer zbog nedostatka profesora nemaju ocjene iz matematike. Posebno to predstavlja problem za Lejlu, Almu i Amela kojima je ovo završna godina u srednjoj školi, a od testa državne mature ih dijeli manje od tri mjeseca. Matematika je, inače, jedan od tri glavna predmeta na testu. Bez prethodno položenog testa državne mature ne mogu se prijaviti za upis na fakultet.

U razgovoru za program na bosanskom jeziku Radio Kosovo 2, Lejla Đeković kaže da ne zna kako će izaći na ispit.

“Na početku prvog polugodištva za jedan kratak period bile su angažovane dvije osobe za ovaj predmet, ali to je trajalo jako kratko, nekoliko nedelja. Kada smo videli da niko drugi nije došao obratila sam se direktorici da čas matematike patimo sa Albancima, za šta sam dobila njeno odobrenje ali moji drugari nisu mogli da prate nastavu jer ne znaju dobro albanski jezik. Mada je i za to bilo kasno, jer su oni već daleko odmakli sa lekcijama i mi nismo mogli da ih pratimo. Očekuje nas maturski ispit i ne znam kako ćemo ga položiti”, kaže Lejla.

Njenu zabrinutost dijeli i Alma Vranješi koja kaže da bi zbog matematike mogli pasti na maturskom ispitu.

“Pitanja iz matematike donose veliki broj poena na testu. Svaki dan razmišljamo o tome i ne znamo šta da radimo”, kaže Alma.

Ona ističe da zbog nedovoljnog poznavanja albanskog jezika nije mogla da prati časove matematike sa albanskim učenicima, dodajući da je čak i ta inicijativa kasno pokrenuta.

Nedostatak profesora matematike samo je jedan od problema koji prati nastavu na bosanskom jeziku u Mitrovici. Problemi su nekvalifikovani kadar, nedostatak udžbenika i mali broj učenika.