Ekspert za ekonomska pitanja

Ekspert za ekonomska pitanja Bard Ahmeti izjavio je će smještaj i boravak afganistanskih izbjeglica na Kosovu finansirati Amerika, prenosi Ekonomija onlajn.

"Ako uzmemo u obzir izjavu vlade, onda neće biti finansijskih troškova za dolazak emigranata iz Afganistana, budući da će iznos za njihov smještaj pokriti američka država. Naša vlada ima predviđen povraćaj troškova regulisan Zakonom o strancima, ali to nema veliku finansijsku vrijednost i ne bi trebalo da se analizira, jer je primaran ljudski aspekt i partnerstvo i prijateljstvo sa SAD", rekao je Ahmeti.

Ahmeti se osvrnuo i na dosadašnji ekonomski uticaj i štetu koju je izazvala prandemija i dodao da su, protivno očekivanjima, prihodi od dijaspore bili rekordni.

"U posljednjoj godini nakon pandemije, očekivanja su bila da se prihodi iz dijaspore umanje, jer je ekonomska kriza bila u njihovim porodicama i u evropskim zemljama. A vidjeli smo da je rekord prihoda od njih oboren. To je bio veliki impuls koji je doprineo pozitivnom trendu u ekonomiji, uzimajući u obzir pandemiju", zaključio je Ahmeti.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online