Albanski predsjednik Ilir Meta optužio je američku ambasadorku u Tirani da se podrškom premijeru Ediju Rami na predstojećim izborima miješa u unutrašnja pitanja Albanije, a sugerisao je i da je možda lobista Srbije.

Meta je veoma oštro govorio o američkoj ambasadorki Juri Kim u televizijskoj emisiji i pozvao je da "prestane da podržava Ramu koji krši izborna pravila".

U jednom trenutku je nagovjestio da bi Kim mogla da bude dio međunarodne kampanje lobiranja protiv njega za koju je rekao da je predvodi Srbija.

Dok je trajala emisija, Kim je poslala privatnu poruku albanskom predsjedniku, poslije čega je Meta bio vidno uzrujan.

"Postoje korumpirani krugovi. Postoji lobiranje koje plaća Srbija, u SAD i drugim zemljama, a američki predstavnici se koriste protiv Ilira Mete", kazao je predsjednik Albanije.

Meta je naveo i da mu je Kim u jednom telefonskom razgovoru rekla da "znaju neke stvari o njemu", prenosi AP.

"Rekao sam SAD da me obavjeste ako imaju bilo šta protiv mene, jer znam da mogu i da me ubiju", kazao je Meta.

Tokom emisije, Kim je na Twitteru kritikovala ovonedjeljnu izjavu Mete da će Albanci "uzeti u ruke vile i drugo oruđe ako Rama pokuša da manipuliše glasanjem ili rezultatima izbora".

"Neprihvatljivo je da bilo ko preti da će građani uzeti vile 25. aprila ako im se ne sviđaju rezultati izbora. Ove pretnje zaslužuju osudu. Oni koji podstiču na nasilje biće odgovorni za posljedice svojih riječi i poteza. Prestanite", napisala je američka ambasadorka.

Glavnu bitku na izborima vode Ramina Socijalistička partija i opozicona Demokratska stranka Lulzima Bashe, partija desnog centra.

Poslije sastanka sa liderom opozicije Bashom, ambasadorka Kim je ponovila da SAD "ne podržavaju nijednu stranku ili kandidata".

"Ali, apsolutno podržavamo pravo svih građana da glasaju slobodno i u miru", navela je Kim na Twitteru.

Izvor: RTKlive