Prizren

Ova se ideja, oko otvaranja jedne Redakcije programa na bosanskom jeziku na nekoj od lokalnih TV u Prizrenu, ozbiljnije proteže unazad par godina, da bi se danas, uz pomoć zamjenice premijera Kosova Emilije Redžepi, uspjela u stvarnosti i realizirati.

Poznato je da su mediji osnovni izvor informacija svakog suvremenog društva, te se prema broju medija mjeri i stupanj demokratije svake zemlje. I to je neminovnost uz poštivanje njihove, kodeksom, uokvirene slobode. Kao sredstva komunikacija značaj medija je ogroman, oni velikom brzinom šalju informacije do različitih društvenih slojeva publike na svakoj tački zemljine kugle. Ovaj projekat ide u prilogu iznijetog i obogatiće informacijsko nebo na bosankom jeziku u procesu demokratizaciji zemlje.

"Sa zamjenicom premijera Kosova, Emilijom Redžepi, došli smo na ideju da na nekoj lokalnoj TV realiziramo emitovanje programa na bosanskom jeziku. Opredjelili smo se da to bude  TV „Besa“, kao jedna od najgledanijih televizija u regionu Prizrena, sobzirom da se prati i kablavskim i satelitskim prijenosnim sistemima, te i putem društvenih mreža“, kaže urednik i novinar Vinetu Ganić. 

Sa emitovanjem programa na bosanskom jeziku započelo se prije tri nedjelje, 31. marta 2021.

"U našim emisijama uživo imali smo goste poznate ličnosti iz društveno političkog života naše zajednice. Prvi naš gost nam je bila zamjenica premijera Kosova Emilija Redžepi, a povod je bio njeno naimenovanje na novu funkciju u državi. Njoj čestitam na uspjehu, a naravno, i našoj zajednici jer će imati nekih privilegija u svakom segmetu društva“, kaže Ganić.

Njegova je želja, kaže on, da u narednim emisijama se fokusira na boljem upoznavanju Bošnjaka, ne samo Bošnjaka Kosova, već i Bošnjaka iz Sandžaka, BiH, ali i iz drugih zemalja, osobito iz Turske i ističe da će ovaj projekat za početak finansirati Vlada Republike Kosova kroz period od godinu dana. Novinar Ganić tvrdi da se otvaranjem program na bosanskom jeziku pri TV Besa značajno povećala gledanost ove medijske kuće.

Istodobno, prema riječima Ganića, urednika i novinara programa na bosanskom jeziku TV Besa, uz njega su i dvije mlade djevojke koje volontiraju i uče zanat novinarstva kroz praksu i nadzor Redakcije TV Besa. Njega posebno raduje što se u emisijama koje teku uživo uključuju i Bošnjaci iz dijaspore, ali i gledatelji iz Sandžaka, BiH i Turske. Emisije tijeku utorkom i četvrtkom od 15 sati. No, danas se ovaj termin pomjerio zbog Ramazana, u 18 sati, i trajaće do isteka našeg velikog blagdana.