Veliki vroj medicinskih radnika prizrenske opštine je već ranije vakcinisan, tako da se vakcinacija građana iznad 85 godina protiv virusa Covida-19 nesmetano i bez problema odvija po zacrtanom planu Instituta javnog zdravstva.

U prizrenskoj opštini vakcinisanje starijih od 85 godina protiv Covida-19, prema nadležnima iz glavnog Centra za familijarnu medicinu, teče bez problema, što smo se i uvjerili našom posjetom u ovom centru. 

Dr. Agim Gurmani, specijalista porodične medicine u Sekciji za vakcinaciju ističe da se vakcinacija za ovu kategoriju ljudi vrši tijekom cijelog dana, od 7 do 18 sati u dvije smjene.
“Vakcinacija ide odlično i bez ikakvog probema. Do 15 sati vakcinisali smo 37 građana i ovim planom nastavljamo i dalje, a od nedjelje (danas) započinjemo sa vakcinacijom naših građana starosti ispod 85 godina“, kaže dr. Gurmani i dodaje da je na raspolaganju samo vakcina AstraZeneca, ne samo u Prizrenu, već i na čitavom Kosovu.

Dolaskom vakcina u Prizrenu, veliki vroj medicinskih radnika prizrenske opštine je već ranije vakcinisan, tako da se vakcinacija građana iznad 85 godina protiv virusa Covida-19 nesmetano i bez problema odvija po zacrtanom planu Instituta javnog zdravstva. 

Za sada na raspolaganju je samo jedna vakcina - AstraZeneca, proizvod “Britansko-švedske multinacionalne farmaceutske i biotehnološke kompanije“ sa sjedištem u Londonu, Ujedinjeno Kraljevstvo. 

Da li će Vlada Kosova nabaviti vakcine i drugih proizvođača, još uvijek nije sigurno.