GORNJE SELO

Sinoć su, utakmicom u malom fudbalu, učenici Osnovne i niže srednje škole "25. maj“ iz Donjeg Ljubinja, uzrasta od 8-10 godina, uz intoniranje himne BiH, obilježili Dan državnosti ove zemlje.

Podjeljeni u dvije ekipe svojim fudbalskim umjećem u sportskoj hali u Gornjem Selu, u Župi nadomak Prizrena, pokazali su talentiranost i jaku volju za nogometom, najjstarijom igrom koja je nastala u Kini za vrijeme Dinastije Čin, 255.-206. prije nove ere. Utakmica je,  u skladu sa vanrednom situacijom sprečavanja širenja korona virusa Covida-19, odigrana bez publike.
Inicijativa je krenula od poznatog prizrenskog, fudbalskog sudije i trenera - Nasera Kalanderija, a podržana je od strane Memnune Ajdini, zamjenice predsjednika Opštine Prizren za zajednice i Ćemailja Kurtišija, člana Centralne izborne komisije (CIK).
Čestitavši Dan državnosti BiH svim njenim građanima i onima koji su u dijaspori, te i zahvalivši se na njihovoj podršci, inicijator i organizator ovoga projekta - sudija Kalanderi je istakao da je "svijetla budućnost pred ovom talentiranom djecom“ i da mu je namjera otvoriti Akademiju fudbala u cilju afirmisanja i njegovanja ovoga sporta u Sredačkoj župi.
Čestitke u povidu Dana državnosti BiH svim njenim građanima u zemlji i dijaspori, te i svim Bošnjacima ma gdje se u kojoj zemlji nalazili, uputila je i zamjenica predsjednika Opštine Prizren za zajednice - Memnuna Ajdini. Pohvalivši ovu, kako je istakla, "prelijepu ideju sudije Nasera Kalanderija“, potom je dodala:
„Ovo je znak da trebamo staviti prst na čelo i da se zamislimo ko to treba da organizuje i zašto treba neko drugi da organizuje umjesto nas? Očigledno je da mi nemamo neku tradicuju organiziranja ovakvih manifestacija, ali je svakako ovo jedan dobar povod da pokažemo svim Bošnjacima u Bosni i van nje, da mi jesmo tu i da smatramo da je BiH naša matična država“, istakla je Ajdinijeva.
Praznik Dan državnosti Bosne i Hercegovine obilježava se 25. novembra. Na ovaj dan 1943. godine, na prvom zasjedanju Zemaljsko antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH) u Mrkonjić Gradu, usvojena je Rezolucija ZAVNOBiH u kojoj je izražena odlučnost naroda BiH da njihova zemlja bude zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih, te ravnopravnost Republike BiH unutar jugoslavenske federacije, sa historijskim granicama koje su datirale još iz vremena srednjovjekovne Bosne.