Traže dokaze od institucija

Porodica Maçiteva iz Prizrena izražava zabrinutost i optužbe za nepravilan tretman i pružanje usluga od strane institucija u vezi sa smrću člana njihove porodice, koji je od strane relevantnih vlasti bio pozitivan na Covid-19. Sumnjaju da je član njihove porodice umro od posljedica koronavirusa i traže stvarne dokaze.

Mustafë Maçiteva izražava veliku zabrinutost zbog smrti njegovog brata, koji je preminuo u bolnici u Prizrenu, nakon što je nakon drugog testa bio pozitivan na Covid-19. Kaže da briga o bratu u ovoj zdravstvenoj ustanovi uopšte nije bila na nivou, jer su mu bile potrebne i usluge dijalize.

Sumnjaju da je član njihove porodice umro od posljedica koronavirusa i traže stvarne dokaze.

Dalje optužuje i druge institucije koje su trebale imati posla sa sahranom njegovog brata, što prema njegovim riječima službenici tih institucija nisu učinili, te da su nakon dugog boravka leša u kovčegu na gradskom groblju, "bili smo prisiljeni uz pomoć nekih policajaca da sahranimo našeg brata", kaže on.

Takođe upućuje kritike, u vezi sa ovim slučajem, i na adresu opštinskog štaba za vanredne situacije i čelnicima Regionalnog centra za javno zdravlje u Prizrenu.

U vezi sa ovom zabrinutošću koje je pokrenuo gospodin Maçiteva, ekipa portala TV Prizreni je zatražila odgovore od nadležnih institucija koje nisu izrazile spremnost da daju komentare ili čak pošalju odgovore e-poštom.

Ne želeći da govori pred kamerama, direktor Regionalnog centra za javno zdravlje, Fadil Kryeziu, rekao je da je dva puta telefonom obavijestio porodicu Maçiteva da je član njihove porodice preminuo. S druge strane čelnici opštinskog štaba za vanredne situacije su rekli da nemaju ovlasti da se bave pomenutim slučajem.

I zbog svih ovih zabrinutosti i optužbi, Mustafë Maçiteva kaže da će se obratiti istražnim tijelima.

Inače, pokojni A. Maçiteva preminuo je u dobi od 32. godine.