Zamjenik predsjednika AAK

Zamjenik predsjednika Alijanse za budućnost Kosova Ahmet Isufi rekao je da dijalog u Briselu između Kosova i Srbije ne donosi dovoljno rezultata, da bi trebalo uspostaviti jasne linije i reći da se dijalog može voditi samo uz obostrano priznanje.

„Još jednom kažem da sa Briselom ne treba gubiti vrijeme. Znamo stav Lajčaka i Borelja i država koje nisu priznale Kosovo ili koje su rezervisane prema Kosovu”, rekao je Isufi gostujući na KTV.

On je naveo da se ostavlja prilika da se dalje razgovara o kosovskom pitanju, o tome šta bi trebalo da bude konačno rješenje.

„Konačno rješenje sprovedeno je od 2008. godine proglašenjem nezavisnosti, koje je priznala većina država koje danas odlučuju o globalnim strateškim interesima. Uopšte ne treba da se bavimo temama zbog kojih je Kosovo samo obezvređeno u razgovorima. Treba povući jasne linije sa Briselom o kojima možemo da razgovaramo, ističući da je jedini način za razgovor sa Srbijom uzajamno priznavanje”, rekao je Isufi.

Dodao je da se o drugim temama može razgovarati nakon priznanja.

“Druge su teme koje bi mogle doći nakon priznanja, jer imamo probleme koji se vjekovima prenose sa Srbijom. Tek nakon priznavanja, moglo bi se raspravljati o diskutabilnim temama među komšijama... Od 2010. godine, kada su započeli tehnički razgovori, izgubili smo vrijeme, nacionalni interes Kosova je obezvređen, vrteli smo se u krug i nije dao dovoljno rezultata. Srbija kontinuirano ima koristi od preuzetih obaveza“, rekao je Isufi.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore