Najstariji strip festival na Kosovu, koji se već godinama tradicionalno organizuje u Prizrenu, i ove godine će, od 15. do 18. oktobra, okupiti majstore stripa i karikature. Organizacijski odbor Festivala, unatoč poteškoćama i blokadama zbog pandemije, uspio je da obori svoj rekord. Naime, za 17-u ediciju pristiglo je više od 10 hiljada strip-radova i karikatura, djela 1147 umjetnika iz 71 zemlje svijeta.

"Imali smo dilemu zbog pandemije kako organizirati festival, virtuelno preko online aplikacija ili da ga odložimo. Međutim, veliki broj pristiglih radova nas je natjerao da se opredjelimo za prvu opciju, s time što ćemo upriličiti i izložbu, sa svim mjerama zaštite od COVID-a 19. Jednostavno, nismo htjeli da nam propadne uloženi trud svih nas iz organizacije ali i umjetnika", kaže Gani Sunduri, predsjednik Udruženja strip-umjetnika Kosova "“XhennetComics”, pojašnjavajući četvorodnevnu agendu manifestacije.

"Prva dva dana će festival biti realiziran online; preko youtube-a i facebook-a. Trećeg i četvrtog dana, također online ali sa otvaranjem izložbe. S time što moramo ispoštovati mjere Vlade i Ministarstva zdravlja protiv COVID-a 19, sa malo posjetioca", dodao je Sunduri.

Organizatori festivala ističu da je ova godina umnogome poremetila njihove planove i zbog toga što je spriječila dolazak svjetskih umjetinka, ljubitelja stripa i karikature.

"Ove godine nećemo imati mogućnost da se susretnemo u Prizrenu sa umjetničkom zajednicom, da razmjenimo mišljenja i radimo na novim idejama. Zbog pandemije, dakle, nećemo u našem gradu provesti prijatne trenutke sa umjetnicima i prijateljima, za koje nas ne veže samo strip ili karikatura", kaže Gani Sunduri, izražavajući nadu da će sljedeće godine sve biti drukčije i da će u slavi devete umjetnosti, Prizren ponovo okupiti majstore stripa i karikature iz cijelog svijeta.