Uključeni u online nastavu sa učenicima

Među zaraženim nastavnim osobljem je pet nastavnika škole "Abdyl Frashëri" u Prizrenu. Nakon potvrde ovih slučajeva, ovi nastavnici su izolirani i rade online nastavu sa svojim učenicima, rekao je direktor niže osnovne škole "Abdyl Frashëri" Alidin Flugaj.

Sinoć je pet nastavnika škole "Abdyl Frashëri" u Prizrenu rezurtiralo pozitivno na test Covid-19.

Jedan od direktora ove škole, Alidin Flugaj, rekao je da su nakon dobijanja informacije od zdravstvenih ustanova, kontaktirali nastavnike koji su potom obavjestili roditelje učenika da svoju djecu ne šalju u školu, već da će, zbog novonastale situacije, nastavu držati na daljinu.

Direktor Flugaj dalje kaže da su u saradnji sa drugim nadležnim tijelima poduzeli sve mjere protiv širenja virusa, te da će od sutra biti testirano još 13 nastavnika za koje se sumnja da su imali kontakte sa kolegama koje su rezultirale pozitivno na test Covid-19.

Ove slučajeve potvrdila je direktorka Direktorijata obrazovanja u Prizrenu, Xhemile Thaçi-Vezgishi, koja je dodala da su pored škole "Abdyl Frashëri" i neki nastavnici škole "Lekë Dukagjini" i "Dëshmorët e Zhurit" bili pozitivni na test COVID-19.

Kaže da s obzirom na to da su spremni za mogućnost zaraze nastavnika i školskog osoblja, djeluju prema planovima za učenje na daljinu koje će se odvijati kao rezultat zaraze prosvjetnih radnika.

Inače, nastavnici koji su pozitivno testirani nalaze se u samoizolaciji i sa učenicima će provoditi online nastavu tokom dvije nedjelje, dok se njihovo zdravstveno stanje stabilizuje, najavili su zvaničnici zdravstvenih ustanova i obrazovnog sektora u Prizrenu.