Nakon 12 godina djelovanja u Parlamentu Kosova

Bivša ministrica Ministarstva administracije i lokalne samouprave u vladi Albina Kurtija, Emilija Redžepi, predsjednica Nove demokratske stranke (NDS), koja predstavlja bošnjačku zajednicu, vratit će se u Prizren.

Emilija Redžepi na izborima 6. oktobra 2019. osvojila je dovoljno glasova da bude izabrana za poslanicu Skupštine Kosova. Nakon izglasavanja nepovjerenja Kurtijevoj vladi, ostala je i van Vlade i van Skupštine.

U intervjuu za KALLXO.com, ona je rekla da će se nakon 12 godina djelovanja u Parlamentu Kosova vratiti u Prizren, baviti se aktivnostima u svojoj stranci i pripremati se za lokalne izbore koji će biti održani naredne godine.

Emilija Redžepi ima dobru saradnju sa gradonačelnikom Prizrena Mytaherom Haskukom. Za vrijeme dok je bila ministrica, nekoliko puta se susretala sa gradonačelnikom Prizrena i obećala ulaganja.

Stranka Mythahera Haskuke (Lëvizja Vetëvendosje) i partija Emilije Redžepi su u vladajućoj koaliciji na lokalnom nivou od 2017. godine, kada je Mytaher Haskuka preuzeo dužnost. NDS ima direktora Direktorijata za geodeziju i katastar u opštini Prizren i ima dva odbornika u Skupštini opštine.

"Da, vratit ću se u Prizren i u opštini Prizren ću preuzeti Direktorijat za kulturu, omladinu i sport", rekla je Emilija Redžepi.

Haskuka je u preostalom dijelu svoga mandata gradonačelnika Prizrena započeo smjenu većine direktora i raskinuo koaliciju s LDK-om i KDTP-om, dok je prije toga raskinuo koaliciju i sa Socijaldemokratskom inicijativom.

Pet od 13 direktorijata Mytahera Haskuka ostali su bez direktora. Neki su razriješeni, a neki su dali ostavke. Ali gradonačelnik Haskuka je najavio i druge promjene. Prema njegovim riječima, od 13 direktorijata opštine Prizren, deset će voditi novi direktori.