Sektor turizma i ugostiteljstva

Nakon širenja coronavirusa, broj onih koji su posjetili povijesni grad Prizren znatno se smanjio.

Ekonomija ovog grada uglavnom ovisi o razvoju turizma i ugostiteljstva, u kojem zaposleni imaju preko 1.200 ljudi, a koji rizikuju da izgube posao.

Gradonačelnik Prizrena Mytaher Haskuka u intervjuu za Ekonomia Online kazao je da je pandemija, osim turizma, zahvatila i stočarstvo, gdje preko 16 hiljada grla ovaca njihovi vlasnici nemaju gdje prodati.

Oni koji su bili uključeni u prodaju ribe također su imali poteškoće, objasnio je Haskuka.

"Prizren je grad koji puno ovisi o turizmu i ugostiteljstvu. U ovom sektoru prema našoj statistici zaposleno je preko 1.200 ljudi, a ovaj sektor je najviše pogođen, ali istovremeno nemamo posjetitelja."

"Ekonomski učinak je vrlo negativan, pogotovo u turističkom sektoru. Osim stoke, stočari su imali problema s prodajom svojih goveda. Ove godine ima oko 16.000 ovaca koji nisu uspjeli pronaći tržište jer su restorani zatvoreni, a smanjena je i konzumacija ovčijeg mesa”.

"... isto je i sa proizvodnjom ribe, posebno u Vrbnici, ali i u selima Župe, kao i sa trgovinama i malim preduzećima sa jednim zaposlenim."

Haskuka je upozorio da treba preduzeti neke mjere kako bi pomogao preduzećima, prenosi EO.

"Sve ovo analiziramo i imali smo mnogo sastanaka s malim poslovnim grupama. Malo je stvari koje možemo učiniti. Više možemo pomoći u pogledu infrastrukture i u smislu olakšavanja nekih obveza koje imaju."

"Na sastanku Skupštine opštine donijet ćemo odluku gdje kompanije neće plaćati komunalne poreze, uklonit ćemo porez za korištenje javnih površina i uklonit ćemo općinske rente za vrijeme kada nisu radili."