Pomoć biznisu prizrenskog naselja

Opštinska vlada Prizrena izrazila je uvjerenje da organizacija naselja "Baždarana" s konceptom upravljanja u trgovačkim centrima može uticati na prevazilaženje postojećih problema firmi koje posluju u ovom dijelu grada. Prema lokalnoj izvršnoj vlasti, ova vrsta organizacije omogućila bi zajedničko upravljanje problemima ali i primjenu marketinga, kao i izradu kalendara aktivnosti za ovo prizrensko naselje.

Ovaj je prijedlog prošle sedmice predstavio gradonačelnik Mytaher Haskuka tokom sastanka s privrednicima koji posluju u ovom naselju, i tom je prilikom naglasio kako se očekuje da će se ekonomska situacija pogoršati kao rezultat pandemije COVID-19 i da je potrebno razmisliti o tome kako je prevazići sa što je moguće manje posljedica.
Haskuka je u početku priznao da su se još prije pandemije mnoge firme koje imaju svoj biznis na Baždarani žalile na loše poslovanje. Prema njegovim riječima, od kako su došli na vlast u 2018. godini, analizira se stanje u ovom dijelu grada i identificirana su neka pitanja gdje se može intervenisati.
Izjavio je da je jedno od glavnih problema nefunkcionalnosti ovog dijela nedostatak parkirališta, što je natjeralo Opštinu na stvaranje parkirnog mjesta za 120 automobila, a planira se i podzemno parkiralište za 370 automobila.
Gradonačelnik je dodao da je druga ideja koja se razmatra bila da se tokom vikenda u pojedinim dijelovima ovog naselja jedna traka puta bude za parkiranje, ali treba utvrditi koji biznisi mogu raditi, odnosno prilagoditi raspored. Prema njegovim riječima, za provedbu organizacije ovih pitanja trebalo bi stvoriti slično vijeće, poput trgovačkih centara koji imaju svoje upravljačko vijeće, prenosi KOHA.
"Mislim da bismo na 'Baždaranu' trebali gledati kao trgovački centar i da se upravlja zajedno poput trgovačkih centara. Vjerujem da je to jedini način kojim možemo vratiti perspektivu 'Baždarani' i ulici 'Adema Jasharija'", rekao je Haskuka.