Jačanje ekološke svijesti

Usred pandemije korona virusa, igrom slučaja, aktivisti protiv klimatskih promjena iz Škotske i Engleske Mike Elm i Rosie Watson borave u Prizrenu već čitavih mjesec dana.

Između istalog, ovaj mladi par je danas u poslijepodnevnim satima sa gradonačelnikom Prizrena dr Mytaherom Haskukom prošetao poznatom pječačkom stazom koja vodi od Maraša do stare tvrđave Kaljaje.
Oni su i ovom prilikom htjeli da ukažu na značaj podizanja svijesti o zdravoj i čistoj okolini, jer su sa sobom ponijeli kese za odlaganja smeća kako bi simbolično dali i svoj doprinos.
Potrebno je reći da je ovo dvoje aktivista odnedavno počelo svoju turneju na biciklima, koja bi, po njihovim riječima, potrajala par godina a gdje uskoro planiraju krenuti iz Austrije prema Mongoliji, te na taj način žele da stanovnicima mnogih država kroz koje budu prolazili ukažu na klimatske promjene u pozitivnom smislu.
Ovaj vid simbolične akcije čišćenja parkova i pomenute gradske staze je pored gradonačelnika Prizrena dr Mytahera Haskuke podržala je i direktorica opštinskog direktorijata za turizam i ekonomiju Sevil Kazaz, a događaj su propratili mediji.
Mike i Rosie kažu da im se Prizren mnogo dopada, da su građani vrlo ljubazni i srdačni te da će Prizren vrlo rado opet posjetiti.