Vi ste mala Rusija na Balkanu

Premijer Ramush Haradinaj izjavio je danas da će povećane takse na robu iz Srbije ostati zauvijek, sve dok Beograd ne odluči da prizna nezavisnost Kosova.

Haradinaj je na godišnjoj konferenciji za novinare za Srbiju rekao da je "mala Rusija" na Balkanu.

- Ako se Srbija ne promjeni, porez ostaje zauvijek. Ako Srbija želi da se dogovori o uzajamnom priznavanju i radi po evropskim i američkim standardima na Balkanu, mi ćemo ukinuti takse još danas. Srbija je mini-Rusija na Balkanu, rekao je Haradinaj, prenela je KTV.

Otvaranjem kosovskog tržišta za proizvode Srbije, Kosovo je, tvrdi Haradinaj, omogućilo Beogradu da za stotine miliona dolara kupuje oružje od Moskve.

On je dodao da su povećane takse za 100 odsto iz Srbije i BiH ekonomska mjera doneta s ciljem da zaštiti kosovsku ekonomiju.

Govoreći o dijalogu, Haradinaj je rekao da je tim Kosova dobio podršku svih, pa i njegovu. "Uspostavili smo okvir za dijalog, ali ga još nismo dovršili", rekao je Haradinaj.

Na pitanje da li je i dalje protiv ideje o korekciji granice, Haradinaj nije odgovorio direktno. Rekao je samo da Kosovo ima izabrani tim za dijalog do kojeg se, kako se navodi, nije došlo lako, te da će fokus vlasti ubuduće biti na ekonomiji.