CARINSKI BOJ U REGIJI

Srbija razumije samo jezik sile i to znaju svi u međunarodnoj zajednici. Nećemo više tolerirati njihovo agresorsko ponašanje. Moraju prihvatiti realnost i priznati neovisnost Kosova, kazao je premijer Kosova Ramush Haradinaj poručujući srpskom predsjedniku Aleksandru Vučić da mora živjeti u realnosti, a ta realnost danas je neovisnost Kosova.

"Mi na Kosovu gledamo prema budućnosti i nikakve ustupke nećemo dati. Možemo sa Srbijom razgovarati samo kao dvije ravnopravne države. Kosovo je zasad priznalo više od 120 država svijeta”, kazao je Haradinaj, koji ne vjeruje da će doći do eskalacije sukoba u sjevernom dijelu Kosova.

Nakon što su Srbija i BiH, na zasjedanju Glavne skupštine Interpola u Dubaiju, glasale protiv prijema Kosova u tu svjetsku policijsku organizaciju te kako Kosovo nije uspjelo ući u Interpol, vlada Kosova odmah je uzvratila udarac uvodeći carinu od 100 posto za robu uvezenu iz BiH i Srbije, što je ponovno podiglo tenzije i napetosti na relaciji Priština – Beograd koje su, uprkos pozivima na suzdržanost iz Bruxellesa, Moskve i Washingtona, dostigle takve razmjere da bi to uskoro moglo prerasti u nekontrolirane incidente.

Ulje na vatru doliveno je nakon što su pripadnici Specijalne jedinice kosovske policije (ROSU) jučer u ranim jutarnjim satima upali u sjeverni dio Mitrovice u više od deset policijskih vozila zauzevši ključne položaje u gradu u potrazi za osumnjičenima za ubistvo Olivera Ivanovića.

Tom su prilikom priveli pripadnika kosovske policije srpske nacionalnosti Dragišu Markovića, koji je već bio uhapšen u sklopu istrage o napadu na čelnika Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda”, Olivera Ivanovića.

Gradonačelnik Sjeverne Mitrovice Goran Rakić potvrdio je da su uhapšeni policajac Dragiša Marković i Saša Ćurčić te da su pripadnici ROSU-a upali u njihove stanove te ih odveli u nepoznatom pravcu.

Osim njih dvojice, uhapšene su još dvije osobe. Prilikom hapšenja čuli su se rafali iz automatskog oružja, oglasile su se i sirene za uzbunu.

Pripadnici policije pokušali su uhapsiti Milana Radojčića, potpredsjednika Srpske liste. Zbog takvog razvoja situacije na Kosovu u Predsjedništvu Srbije održan je hitan sastanak na poziv predsjednika Aleksandra Vučića na kojem su sudjelovali direktor takozvanog Ureda za Kosovo Marko Đurić, ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Glavnog štaba vojske Srbije Milan Mojsilović, potom ministar i direktor policije Nebojša Stefanović i Vladimir Rebić te šef srbijanske obavještajne agencije BIA Bratislav Gašić.  
Predsjednik Srpske liste Igor Simić ocijenio je da su hapšenja pod sumnjom za ubistvo Ivanovića “brutalna laž jer pokušavaju zamaskirati zastrašivanje građana”.

– Svi su uhapšeni po istom scenariju, uz upotrebu sile, prijetnje i zastrašivanje – rekao je Simić.

Gradonačelnik Sjeverne Mitrovice Goran Rakić kazao je da je riječ o još jednom pritisku na Srbe i da bi sigurno došlo do sukoba velikih razmjera da se ROSU nije povukao.

Premijer Haradinaj odgovorio je na optužbe koje dolaze iz Beograda kazavši da akcija policije “nema veze s razvojem političkih događaja” poslije odluke Kosova da poveća uvozne carine na robu iz Srbije za 100 posto te da je njezin cilj kazniti krivce za ubistvo Olivera Ivanovića.

Oliver Ivanović ubijen je 16. januara u Sjevernoj Mitrovici, ispred ureda svoje građanske inicijative “Srbija, demokratija, pravda”.

Pogođen je sa šest metaka iz “duge devetke”, a nedaleko od mjesta ubistva pronađeno je zapaljeno vozilo.

I dok je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić tada kazao da je ubistvo Olivera Ivanovića teroristički akt i uperio prst prema Albancima, kosovska je vlast za ubistvo optužila Beograd s obzirom na to da je Ivanović bio veliki Vučićev kritičar.

Da Vučić dobro koristi situaciju na Kosovu sjedeći na dvije stolice, dokazuje i činjenica da je jučer tražio pomoć od zemalja članica EU i SAD-a na sastanku s aambasadorima u Beogradu. Kazao je ambasadoru Rusije Aleksandru Čepurinu da Srbija nema više razloga imati povjerenja u KFOR, odnosno NATO na Kosovu, tražeći pomoć od Putina te naglasivši da je riječ o do sada najsnažnijem pokušaju ugrožavanja opstanka Srba na Kosovu.

Slobodna Bosna