Specijalni sud potpuno funkcionalan od prošle godine

Iako optužnica još uvijek nema, u Specijalizovanom vijeću Kosova i Specijalnom tužilaštvu u Hagu (Specijalni sud za ratne zločne na Kosovu) tvrde da se rad u sklopu mandata ovih kosovskih pravosudnih institucija nastavlja.

Novoizabrani tužilac Jack Smith izjavio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je njegova prva posjeta Kosovu prošle nedjelje bila "veoma korisna".

"Specijalizovano tužilaštvo fokusirano je na nastavak istrage i sprovođenje svog mandata", dodaje se u odgovoru. Smith se u Prištini sastao sa ministrom pravde Abelardom Tahirijem i predstavnicima međunarodnih misija.

Specijalizovana vijeća i Specijalizovano tužilaštvo Kosova rade na istrazi zločina protiv čovječnosti, ratnih zločina i drugih krivičnih zločina u vezi navoda iz Izvještaja Savjeta Evrope 2011. godine. U tom izvještaju se dodaje da su zločine navodno počinili pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova u periodu od 1998. do 2000. godine.

Ova ustanova je potpuno funkcionalna od prošle godine, mada se još niko za navodne zločine nije pojavio pred sudom. Stručnjaci na Kosovu su prethodno za RSE rekli da je zabrinjavajuće, neopravdano i neodgovorno ovoliko kašnjenje, s obzirom na veliki pritisak koji je međunarodna zajednica izvršila na Kosovo da formira taj sud.

Na istragama navodnih zločina trenutno radi treći po redu tužilac.

Prvi tužilac Clint Williamson bio je na čelu Specijalnog istražnog tima koji je nakon istrage, 2014. saopštio da je došao do dokaza koji su dovoljni za podizanje optužnice. Nakon toga, na osnovu zakonskih izmjena na Kosovu, u Hagu se formiraju veća na svakom nivou kosovskog sudskog sistema, kao i tužilaštvo. Istragu navoda o zločinima nastavlja novi tužilac David Swendiman od 2014., ali on je u martu 2018., umjesto 2020. otišao sa te pozicije nakon isteka mandata u američkog diplomatskoj službi. Na njegovo mesto dolazi novi američki tužilac Jack Smith.

Da bi se podigla optužnica, Specijalizovani tužilac mora da se uvjeri da "postoji dobro utemeljena sumnja da je osumnjičeni izvršio ili da je učestvovao u izvršenju krivičnog djela iz nadležnosti Specijalizovanih vijeća" prije podnošenja optužnice, na osnovu Pravilnika o postupku.

Bivši specijalizovani tužilac David Swendiman je tokom svog mandata izradio smjernice za tužioce na osnovu kojih optužnica može da se podigne tek nakon što se uvjere da je ispunjeno pet uslova: da su dokazi koji podržavaju optužbu prihvatljivi u Specijalizovanom sudu, da će dokazi biti raspoloživi za izvođenje u sudu kada za to dođe vrijeme; da će dokazi biti dovoljni da dokažu van razumne sumnje svaki element svakog krivičnog djela za svako optuženo lice; da predmet ima velike izglede da preživi osporavanje upućene, inteligentne i jake odbrane, i da će predmet dovesti do osuđujućih presuda koje mogu da se održe prilikom žalbenog postupka.

Kao što su iz tužilaštva rekli, istraga se nastavlja.

U međuvremenu, Specijalizovana vijeća Kosova potpuno su funkcionalna od 5 jula 2017. kada je usvojen dokument za vođenje krivičnih postupaka odnosno Pravilnik o postupku i dokazima. U vijećima i tužilaštvu radi oko 150 osoba koje dolaze iz država širom svijeta. Sudije, njih 20, dolaze iz 14 zemalja.

Iz ovih veća su za RSE saopštili da su u međuvremenu usvojeni unutrašnji pravilnici i ostale zakonske instrumente radi osiguravanja efektivnih i fer postupaka.

Kako je za RSE dodala Angela Griep, portparolka Specijalizovanih vijeća, do sada je 119 advokata sa Kosova, iz Srbije i drugih država upisano je u imenik branilaca i zastupnika žrtava. Time su oni stekli pravo postupanja pred Specijalizovanim vijećima Kosova u svojstvu branilaca osumnjičenih i optuženih, te zastupnika grupe žrtava. Takođe je izabran i ombudsman Specijalizovanih vijeća i tužilaštva, Italijan Pietro Spera, koji će, postupajući nezavisno, nadgledati, braniti i štititi osnovna ljudska prava i slobode lica koja dolaze u kontakt sa većima i tužilaštvom.

Specijalizovana vijeća su takođe razvila zakonski sistem pravne pomoći za one koji nisu u mogućnosti da plate odbranu, a kako bi veća, ukoliko je to potrebno, preuzela na sebe.

Kako su iz ovih veća preneli, prenos suđenja će biti na tri zvanična jezika ovih veća – engleskom, albanskom i srpskom.

Na Kosovu su iz nezadovoljstva zbog formiranja ovog suda održani i protesti veterana OVK-a, a peticija sa više od 15 hiljada potpisa natjeralo je pojedine poslanike da izvrše pokušaj ukidanja suda u Skupštini Kosova, što je međutim, nakon žustre reakcije međunarodne zajednice, prošlo neuspješno.

Veterani i pojedini poslanici smatraju da ovaj sud treba da sudi svima za počinjene zločine na Kosovu, a ne samo, kako su rekli, jednoj etničkoj zajednici.

Piše: Amra Zejneli Loxha
Izvor: Radio Slobodna Evropa