“Otkrio” da su Srbi tribalo-iliri

Gost u emisiji Rrokum Roll na Rrokum TV bio je Nexhmi Ganiu, profesor historije. Pitanje koje se raspravljalo bila je tema UNESCO-a i članstvo Kosova u ovoj organizaciji.

Profesor Ganiu je pojasnio zašto je sjedište UNESCO-a u Parizu, u Francuskoj, dok je ova zemlja, vrijednosti humanosti i ljudskih prava pružila nakon francuske buržoaske revolucije.

"Francuska je centar svih zbivanja renesanse. Sve demokratske vrijednosti koje današnji svijet ima, su buržoasko-francuski postulata", rekao je historičar Nexhmi Ganiu.

"Republika Kosovo nije u UNESCO otišla pravim naučnim koracima”, ubjeđen je Ganiu. “Možda će doći dan kada ćemo svijetu morati kazati da i mi (Albanci) imamo ilirskog porijekla", rekao je Ganiu vezano za albansku historiju.

"Do osamnaestog stoljeća, cio Balkan je govorio albanski”, rekao je historičar Ganiu. "Srbi su tribalo-Iliri", rekao je profesor Ganiu.

"Kosovo treba nakon članstva u UNESCO tražiti autokefalnost”, rekao je Ganiu i dodao da “jedna delegacija sa Kosova treba otići kod Patrijarha u Istanbulu i tražiti autokefalnost pravoslavnih crkava na Kosovu".

"Ako nemate autokefalnost, nemate ni državu”, rekao je sa ubjeđenjem Ganiu.

"Mi nemamo nauku, ne preobraćamo obožavanje u politiku i mitologiju. Arhive u Beogradu imaju cio albanski substrakt (osnovu). U dogovoru od 1792, Rusija je preuzela pravo od Otomanskog carstva na brigu o hrišćanima", rekao je između ostalog historičar Nexhmi Ganiu.