Kršenje prava na privatnost

Neki lokali širom Kosova postavljaju sigurnosne kamere svuda unutra. Ali, oni se smatraju kao kršenje privatnosti građana i neki od njih su se žalili i Državnoj agenciji za zaštitu podataka.

Cijela ova priča je krenula od klijentice koja je smatrala da joj je uskraćeno i prekršeno pravo na privatnost u jednoj prodavnici u kojoj je ona primjetila kameru u jednoj svlačionici i slučaj prijavila Državnoj agenciji za zaštitu podataka.

Nakon toga, gore navedena agencija je izvršila inspekciju i konstatovala da nema kamere unutar svlačionice, ali ona nije imala znak upozorenja prilikom ulaska u lokal, stoji u jednoj od hronika RTK-a.

"Ako Agencija smatra da nisu ispoštvane sugestije od strane naše agencije za lokal prema kojem su upućene sugestije, onda kazna koja se može izreći je od 4.000 do 10.000 eura", rekao je predstavnik Državne agencije za zaštitu podataka.

Dalje, oni kažu da su kamere zabranjene u liftovima, u kupaonicama, spavaćim sobama i intimnim prostorijama, prostorima koji nisu vlasništvo lokala i svlačionicama.