Na meti Specijalnog suda

Zamjenik premijera Kosova i ujedno i ministar vanjskih poslova, Hashim Thaçi se može naći na optuženičkoj klupi Specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu, čije je osnivanje odobreno od strane Skupštine 3. avgusta ove godine. Ovako piše njemački dnevnik "Die Welt", u članku objavljenom na svojem online portalu.

Početkom iduće godine mogli bi pristići i dosijei sa prvim optužbama za čovjeka koji je godinama dominirao politikom, od završetka rata na Kosovu, političara koji je vodio proces približavanja Kosova sa Evropskom unijom.

Prema pisanju dnevnika "Die Welt" u pitanju su optužbe koje se odnose na njegovu ulogu u toku rata na Kosovu, kao bivšem čelniku Oslobodilačke vojske Kosova, ali i nakon njegovog završetka, prenose i kosovski mediji, među kojima i "GazetaExpress".

Njemački dnevnik izvještaja da je Thaçi za vrijeme rata nosio nadimak "Zmija". Pod ovim pseudonimom, on se sumnjiči da je izdao niz naredbi, počevši od etnički motivisanih ubistava Srba i Roma, ali i albanskih kolaboracionista.


Očekuje se da Sud istraži i optužbe podignute od strane bivše tužiteljke Carle del Ponte o trgovini ljudskim organima. 16 godina nakon rata, piše "Die Welt" nad Thaçijem stoji sjenka mračne prošlosti.

"Die Welt" podsjeća da je Thaçi je optužen od strane svojih političkih protivnika za niz optužbi za korupciju. U tekstu se navodi da Thaçijevi ljudi imaju kontrolu nad ključnim ekonomskim sektorima, kao što su rudarstvo ili energetika.

Strukture Evropske unije su stavljene u pokret da se što prije uspostavi rad ovoga suda, koji će istražiti  navodne ratne zločine na Kosovu.

Šef Posebnog istražnog tima Evropske unije, koji će istražiti prve dosijee će biti David Schwendiman.