Svečana primopredaja dužnosti

Danas je KFOR dobio novog, 20-og po redu komandanta. Dužnost je od generala Francesca Figliuoloa preuzeo italijanski general-major Guglielmo Luigi Miglietta.

Svečanost je započela izvođenjem koračnica vojnog orkestra italijanskih vojnika KFOR-a, da bi se nastavila maršom i smotrom vojnika međunarodnih snaga pod komandom NATO-a. U uvodnom govoru dosadašnji komandant Fuljiuolo zahvalio se svojim vojnicima i svim kosovskim institucijama na saradnji, dodajući da KFOR na Kosovu danas broji 10 puta manje vojnika nego 1999. godine, ali i da je bezbjednost na Kosovu mnogo bolja.
"Ova multinacionalna obaveza pokazuje koliko sjevernoatlantski savez i međunarodna zajednica brinu o budućnosti Kosova u kome bi trebalo da vlada mir, multietničnost i demokratija. Bezbjednosna situacija se poboljšala zahvaljujući saradnji i razmjeni ideja zvaničnika zemalja u regionu sa KFOR-om. KFOR važi za instituciju kojoj se najviše vjeruje, a to su rekli građani Kosova", rekao je Francesco Figliuolo.
U ovih 16 godina naučili smo da se mir postiže strpljenjem i požrtvovanim radom. Tokom tih godina muškarci i žene iz KFOR-a bili su uz narod Kosova, radeći na očuvanju mira, izgradnji sigurnog okruženja za sve, kao i promociji demokratskih vrijednosti, rekla je predsjednica Kosova Atifete Jahjaga.
"Nije bio nimalo lak put koji smo zajedno prešli, put stvaranja povjerenja, očuvanja sigurnosti i mira, građenja života ljudi iz ratnih ruševina, do pomirenja među ljudima. Vi, oficiri KFOR-a, svi vi koji ste bili uz kosovski narod, u svako doba, postali ste najbitniji simbol mira i garant napretka društva. Kosovski narod će zauvijek cijeniti vašu podršku koju ste pružili Kosovu, kao zemlji nade i napretka", zaključila je Jahjaga.
Svečanosti su pored predsjednice Kosova prisustvoval predstavnici centralne i lokalnih vlasti, kao i predstavnici vjerskih konfesija.
Na svečanosti je uručeno odlikovanje dosadašnjem komandantu KFOR-a Frančesku Filjiuolou, dok je simboličnim razmjenjivanjem zastava i intoniranjem himne NATO snaga zvanično predata dužnost novom komandantu  Guglielmo Luigi Miglietti. 
Snage KFOR-a su uspostalvjene rezolucijom 1244 Savjeta bezbjednosti, a na teritoriju Kosova ušle su 12. juna 1999. godine. KFOR trenutno broji oko 5.000 vojnika.