Srušili ogradu oko zgrade Vlade

Tužilaštvo odredilo pritvor za 10 demonstranata, nakon što je na protestima probijena zaštitna ograda oko zgrade Vlade.

Policija Kosova je saopštila da je Državno tužilaštvo odredilo mjeru zadržavanja u pritvoru od 48 sati za 10 privedenih učesnika današnjeg protesta ispred zgrade Vlade Kosova u Prištini, zbog sumnje da su oštetili imovinu.
Osumnjičeni su tokom protesta u organizaciji Odbora za zaštitu i prava veterana OVK-a, oštetili i srušili ogradu oko zgrade Vlade, oštetilli jedno vozilo i kabinu, koju koristi osiguranje.
Među zadržanima je i Xhevdet Qeriqi, predsjednik Odbora za zaštitu i prava veterana OVK-a, prenosi Anadolija.
Demonstranti su zahtijevali da Vladina komisija što prije objavi konačnu listu veterana OVK-a kako bi počela isplata penzija i ostalih beneficija koje im, kažu, po zakonu pripadaju.
Konačna lista do sada nije objavljena jer komisija razmatra više od 20 hiljada žalbi.
Učesnici protesta rekli su kako Vlada namjerno koči proces. Kažu i kako im je premijer Isa Mustafa obećao da se neće dirati dio budžeta namijenjen za isplatu beneficija ratnim veteranima, ali da se to već dogodilo.

Radikalizacija protesta

Qeriqi je ranije najavio radikalizaciju protesta.
"Nismo imali namjeru danas upadati u dvorište Vlade, ali do ovoga je došlo zbog nepravde prema nama.  Zahtijevam od vladine komisije da okonča proces  što prije, i da se ne igraju sa nama. Vladina komisija već tri godine nije u stanju objaviti konačne liste veterana OVK-a, ovo je sramota", kazao je on.
Dodao je da nakon 16 godina veterani rata ne uživaju nikakva prava.
"Mi danas protestiramo zbog dvije tačke - što brže objavljivanje konačnih lista i primjena zakona za tu kategoriju", istakao je Qeriqi, navodi agencija Anadolija.
Prema njegovim riječima, bivši pripadnici OVK-a su umorni od predugog čekanja definiranja njihovog statusa i optužuju Vladinu Komisiju za priznanje statusa veterana, invalida i pripadnika OVK-a, koja već tri godine nije završila svoj rad.
Naveo je da su ranije imali sastanak sa premijerom Mustafom, te da im je on obećao da se budžet namijenjen kategoriji proizašloj iz rata neće dirati, ali da aktuelna informacija, koju ima Odbor, govori drugačije.