U potrazi za parčetom hljeba

Kontejner za kontejnerom, pažljivo se pregleda u potrazi za parčetom hljeba. Umoran i gotovo u suzama, Besim Maloku iz Podujeva govori za list "Fjala" da svakoga dana dolazi u Prištinu da vidi ono što su drugi bacili u kontejnere.

Sa onim što svakoga dana, među otpadom, koji mnogo smrdi, prinađe, hrani sina, tri kćeri i suprugu.

Maloku, osim što je nezaposlen, ne prima ni socijalnu pomoć, od koje bi mu, kako kaže možda bilo malo bolje.

On je samo jedan od oko 121 hiljade građana Kosova koji se probude svaki dan, bez nade da će trbuhe napuniti hljebom.

Službene statistike pokazuju da oko 17 posto Kosovara živi u siromaštvu, a gotovo polovina njih živi u ekstremnom siromaštvu.



U ovakvomom stanju je također i jedan stariji čovjek koji je jedva nosio na ramenima bijelu vrećicu punu prikupljenih predmeta. Odbijao je da govori o patnjama na koja je nailazio na ulicama garada.

Znoj je bio posvuda na čelu i licu od vrućine i pokušavao je da sakrije lice dok je uzdisao, a rukom je odmahivao i govorio: "Beskorisno, niko se više ne bavi nama."

Podaci iz Ministarstva rada i socijalnog staranja pokazuju da se prosječno svakoga mjeseca oko 500 porodica prijavljuje za socijalnu pomoć na Kosovu, a do kraja 2014. godine bilo je oko 29.538 porodica koje su živjele od 40 do 120 eura mjesečno, zavisno o broju članova porodice.

Sociolozi ocjenjuju da je ekstremno siromaštvo na Kosovu veoma visoko, i bazirajući se na najnovijim statistikama i teško da će građani uspjeti da ovo prežive.

Linda Gusia, sociolog, kaže da i socijalna pomoć koju primaju im nije dovoljna da pokriju sve potrebe.

Bez obzira koliko je strašna situacija, ona kaže da je postala svakodnevnica da građani koji nemaju drugog izbora idu u potrazi po kontejnerima kako bi se nahranili i ostali živi.

"U poslijeratnom Kosovu smo se navikli na ove ljude koji su u potrazi za komadom hljeba po kontejnerima i ovo je postala stvarnost našeg svakodnevnog života", kaže Gucia, za list "Fjala".



Na osnovu socijalne politike u zemlji, na Kosovu socijalna pomoć pripada osobama starijim od 18 godina koje imaju trajni invaliditet, osobama starijim od 65 godina i djeci mlađoj od 5 godina. Ovo je jedna od kategorija primalaca državne pomoći, dok u drugoj kategoriji ulaze one porodice koje imaju jednu odraslu osobu, ali nije zaposlena, a koji kako bi dobio socijalnu pomoć mora biti registriran u Zavodu za zapošljavanje, kao nezaposlen. Takvih je 59 posto građana za pomoć.

Mjesečni iznos socijalne pomoći po broju članova u porodici:

Porodica sa jednim (1) članom: 40 €
Porodica sa dva (2) člana: 55 €
Porodica sa tri (3) člana: 60 €
Porodica sa četiri (4) člana: 65 €

Porodica sa pet (5) članova: 70 €

Porodica sa šest (6) članova: 75 €

Porodica sa sedam (7) članova: 80 €

Broj građana za socijalnu pomoć

Porodice i članovi porodica koji primaju socijalnu pomoć u TM3-2013 i TM3-2014

Period         Porodica     Članova
TM3 2013     29 327         121 286
TM3 2014     29 538         121 833