Cifre premašuju i stotine miliona eura

Jedan optuženi od strane Specijalnog suda mogao bi Kosovo koštati stotine miliona eura iz državnog budžeta. Tako barem kaže advokat, Tomë Gashi, nakon usvajanja nacrta zakona o pravnoj zaštiti i potencijalnoj finansijskoj podršci optuženih osoba na suđenjima u Specijalizovanim komorama. On je rekao da međunarodni advokati će biti više plaćani, a iznosi će biti u zavisnosti o složenosti predmeta.

"Ostaju pitanja koja se moraju vidjeti u budućnosti, ali troškovi prelaze višemilionske cifre, pošto slučajevi ratnih zločina traju dugi niz godina, sve do njihove potpune pravosnažnosti. Ovi iznosi su relativno veliki uzimajući u obzir standard Kosova", rekao je on.

Gashi ocjenjuje da Vlada Kosova ima najmanje moralno pravo da traži materijalnu pomoć od EU za ovo. On je naveo i brojke od 1,5 miliona eura u slučaju Fatmira Limaja, a i brojku od 10 miliona eura za Ramusha Haradinaja.

Međutim, očekuje se da kosovski budžet se još više ošteti. Analitičar, Artan Muhaxheri kaže da ukoliko se prisjetimo prošlosti, očekuje da bude i velikih zloupotreba sredstava.

"Uvijek kada postoji velika suma novca, gdje ima na milione eura, ima i zloupotreba. Stoga, je za očekivati da se opet događa ista stvar", rekao je on, zahtijevajući transparentnost Vlade za takve slučajeve.

/ RTV Dukagjini /