Zloupotrebe i nenamensko trošenje

Da bi za zloupotrebe i nenamensko trošenje novca iz budžeta neko odgovarao, tužilaštvo i sudovi moraju da budu efikasniji, izjavio je za RTK2 v.d. generalnog revizora, Artan Venhari.

Kada idu u finansijske kontrole, Kancelariji generalnog revizora, otvorena su sva vrata, od ministarstva do opština. Ipak, da bi za zloupotrebe i nenamensko trošenje novca iz budžeta neko odgovarao, tužilaštvo i sudovi moraju da budu efikasniji.

Bilo da kupujete prehrambene proizvode, garderobu, kola ili stan, na umu uvijek imate odnos cijene i kvaliteta. Za svoj novac očekujete najbolju robu ili uslugu. Upravo je to zadatak Generalnog revizora kada je u pitanju novac iz budžeta koji troše javne institucije. U jednom od posljednjih izvještaja utvrdili su da postoji 60 odsto razlike u cijeni servisiranja službenih vozila pojedinih institucija, među kojima su policija i carina.

Uloga revizora je da ukaže i na malverzacije, kaže za RTK2 v.d. generalnog revizora, Artan Venhari.

"Ako nađemo nešto što je malo kritičnje, mi to zovemo crvenim zastavicama i to pošaljemo pravo tužilaštvu. Nema ih mnogo, ali mi nemamo povratne informacije šta se događa sa tim slučajevima“, rekao je Venhari.

Dok su svi izvještaji revizora dostupni javnosti, kada je istraga u toku, tužilaštvo radi u tajnosti, kaže Venhari. Dodaje da oni ne mogu nikoga da gone, pa je prepreka, da bi neko snosio odgovornost za nepravilnosti na koje ukaže revizija, neefikasno pravosuđe.

"Saradnja nije loša. Komunikacije imamo. Samo što tužilaštvo nema uvijek kapaciteta da radi u finansijskoj kontroli. Ne razumiju kako se radi revizija i kako se dolazi do nekih finansijskih nalaza. Znamo i da je pravosuđe neefikasno i da se tokom godina nagomilalo mnogo slučajeva. Građani i međunarodna zajednica traže da tužilaštvo i cio sistem bude malo efektivniji i brži na ovim slučajevima,“ smatra Venhari.

Venhari tvrdi da su im vrata svih institucija otvorena i da ne trpe pritiske. Ipak, Vlada je usvojila novi nacrt zakona kako bi ojačala poziciju Kancelarije generalnog revizora, koja još od septembra 2014. nema prvog čovjeka ove institucije.

“Što se revizije tiče kao procesa, nema nikakve smetnje, to ide kao i obično. Ali kada pričamo o strateškom razvoju institucije, i kada imamo i novi zakon koji očekujemo i primjenu tog zakona, to traži da imamo cijelu strukturu. Zato je potreban kompletan menadžment i generalni revizor.”

Prethodni generalni revizor bio je iz Švedske. Da li će naredni možda biti sa Kosova, saznaće se tek nakon ljetnje pauze, kada će poslanici još jednom pokušati da se usaglase o izboru novog revizora.