Kosovo odbija da pokaže spremnost

Ambasadorka SAD na Kosovu, Tracey Ann Jacobson, izjavila je za list "Zëri" da su Sjedinjene Države duboko razočarane nedonošenjem amandmana kojima bi se otvorio put za osnivanje Specijalnog suda. Postalo je jasno da ono što se pokazalo u petak u Skupštini jeste prepreka evroatlantskim aspiracijama Kosova. Jacobson je ponovila da američka vlada neće blokirati napore zemalja koje ne priznaju Kosovo da uspostavi Haški tribunal u odsustvu osnivanja uz dozvolu Skupštine.

"Duboko smo razočarani ishodom današnjeg glasanja u Skupštini. Rezultat je prepreka evroatlantskim aspiracijama Kosova. Kao što smo ranije rekli, u odsustvu osnivanja Specijalnog suda, američka vlada neće blokirati napore članica koji ne priznaju Kosovo da uspostavi tribunal UN-a", rekla je ambasadorka Tracey Ann Jacobson za Zëri.

SAD nisu jedine koje imaju ovakav stav. Ambasador Velike Britanije, Ruairi O’Connell, rekao je za Zëri da Kosovo nije uspjelo da dokaže svijetu da je spremno da sprovede svoje međunarodne obaveze.

"Ovo je bila prilika za Kosovo da pokaže spremnost da sprovede svoje međunarodne obaveze i taj neuspjeh, nažalost, doveo je u pitanje tu sposobnost Kosova", rekao je O’Connell. Razočaran u kosovske zakonodavce, ambasador je rekao da je "Kosovo trebalo da pokaže svijetu kako ne dozvoljava nekažnjivost, ali je ispalo suprotno." On je rekao da će se Specijalni sud baviti pojedincima, a ne Kosovom, "ali kada Kosovo odbija da pokaže spremnost za pravdu, onda postaje problem i za Kosovo i njegov imidž".

Inače za list "Zëri" izjavu je dao i ambasador Norveške Jan Braathu. On je rekao da međunarodni partneri nisu uspjeli da ubjede zakonodavce da ovaj sud nije protiv suvereniteta i nezavisnosti, već da jača državu. Braathu je rekao da su pristalice Kosova razočarane ovom akcijom.
"Neuspostavljanje Specijalnog suda u Skupštini Kosova je razočaravajuće. Ovaj sud nije protiv nezavisnosti, već je jača. Ali, desilo se suprotno", rekao je ambasador Braathu.

A u petak je u holu Skupštine holandski ambasador na Kosovu, Robert Bosch, raspravljao sa zakonodavcima o važnosti da se usvoje amandmani koji otvaraju put ka uspostavljanju Specijalnog suda.

Istog stava, manje ili više, je i visoki predstavnik EU na Kosovu Samuel Žbogar.

"Skupština je donijela odluku i svoju odgovornost. Oni su tu odluku donijeli i ja ću je poštovati, ali moram da kažem da smo veoma razočarani odlukom", rekao je Žbogar. Na pitanje novinara da li će Savjet bezbjednosti UN preuzeti da riješava ovo pitanje, on je rekao da ostaje da se vidi šta će se desiti.

"Vidjećemo šta će se onda desiti, ne znam. Kažem, ne znam šta će se dalje dešavati. Nema više koraka od strane Vlade. Mislim da je Skupština preduzela korak da se više ne bavi ovim pitanjem, to je sve", rekao je Žbogar nakon završetka sjednice. U narednim danima se očekuju reakcije iz drugih međunarodnih zvaničnika sa sjedištem u Briselu i drugim liderima država EU.

/zeri.info; kossev.info; ingo-ks.net/