Opozicija ih je pohvalila

Četvrtina poslanika Demokratske partije Kosova dovela je do toga da u Skupštini Kosova u petak ne bude usvojen ustavni amandman kojim bi se otvorio put osnivanja Specijalnog suda, piše danas dnevnik "Koha ditore".

"Hashim Thaçi je okrivio poslanike svoje stranke da su nanijeli veliku štetu Kosovu. Opozicija ih je pohvalila. Poslije ovog glasanja stvorene su okolnosti da Savjet bezbjednosti UN može da formira međunarodni tribunal o Kosovu. Poslanici su pozvali na jedinstvo da se onemogući ostvarivanje ovog scenarija", piše Koha ditore.
Dnevnik Zëri piše da je neuspjehu usvajanja ustavnog amandmana doprinelo i sedam poslanika Demokratske partije Kosova. Podjeljeni su bili i mediji i civilno društvo.
Dnevnik prenosi izjave ambasadora Velike Britanije, Holandije i Norveške koji su izrazili duboko razočaranje zbog odluke Skupštine Kosova.
"Specijalni (sud) između UN i Prištine" - naslov je izvještaja lista Zëri sa jučerašnje sjednice Skupštine Kosova, uz procjenu da se očekuje da formiranje suda inciira Savjet bezbjednosti UN.
I ostali dnevnici izvještavaju o sjednici i ukazuju na mogućnost da je velike šteta nanijeta Kosovu neizglasavanjem amandmana.