Svjetski mediji o propalom glasanju za Specijalni sud

List "The New York Times" objavljuje podatke američke novinske agencije "Associated Press" o glasanju u Skupštini Kosova o ustavnim promjenama koje će omogućiti osnivanje Specijalnog suda za ratne zločine "uključujući i stotine ubistava srpskih civila".

"Rezultat glasanja bio je udarac za odnose Kosova sa njegovom međunarodnom podrškom, Sjedinjenim Američkim Državama i Evropskom unijom", piše "The New York Times".

Televizijski kanal ABC koji uzima podatke od Reuters-a je javio da su "kosovski zakonodavci u petak odbacili zapadni pritisak za stvaranje Specijalnog suda."

"Glasanju u parlamentu je nedostajalo još pet glasova za odobravanje, i to je najveći prezir Kosova od strane najveće podrške, kako političke tako i finansijske, SAD-a i Europske unije, koji su mnogo lobirali, tako da nova država Kosovo adresira optužbe", naglasio je ABC.

Dalje se u tekstu navodi da su "SAD i EU upozorili da propust Kosova da formira Sud rizikuje da pitanje pređe u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija sa neizbježnim uključivanjem Rusije kao najvećeg saveznika Srbije, koja se protivi nezavisnosti Kosova".