Prepreka evroatlanskim aspiracijama

Ambasadorka SAD u Prištini kaže da su SAD duboko razočarane što kosovski parlament nije usvojio amandmane koji "otvaraju put" za osnivanje Specijalnog suda.

Tracey Jacobson je, u izjavi za dnevnik "Zëri", precizirala da ono što je u petak pokazao kosovski parlament predstavlja prepreku za evroatlanske namjere Kosova.
Ona je ponovila da američka Vlada neće blokirati nastojanja zemalja koje nisu priznale Kosovo da UN formiraju Specijalni sud. 
"Mi smo duboko razočarani rezultatima glasanje u Skupštini. Taj rezultat je prepreka za evroatlanske aspiracije Kosova. Kao što smo ranije rekli, zbog neosnivanja Specijalnog suda, Vlada SAD neće više blokirati pokušaje zemalja koje nisu priznale Kosovo da se osnuje tribunal u OUN", rekla je Jacobson za dnevnik "Zëri". 
Skupština Kosova u petak nije usvojila ustavne amandmane koji bi omogućili usvajanje zakona o formiranju Specijalnog suda za zločine koje je počinila Oslobodilačka vojska Kosova, pošto nije obezbjeđena neophodna dvotrećinska većina. 
"Za" amandmane je glasalo 75 poslanika od neophodnih 82, sedam je bilo protiv, a dvoje uzdržano od ukupno 116 prisutnih poslanika.